Premiera. Liviu „Genunche” Pop, impiedicat sa-si ia titlul de doctor de catre o jurnalista de investigatii. L-a prins ca a plagiat

news

Jurnalista Emilia Sercan a reusit sa blocheze acordarea titlului de doctor lui Liviu Pop, fost ministru si actual senator PSD, chiar in sala in care acesta si-a expus lucrarea de doctorat. Sercan a demonstrat ca Liviu Pop a plagiat.

Emilia Sercan a povestit pentru Press One cum a decurs audierea lui Liviu Pop de catre membrii comisie de doctorat si cum a reusit sa il impiedice pe fostul ministru sa isi oa acum titlul de doctor.

„E miercuri, 11 iulie, in jurul orei 14, suntem in sala de conferinte a Colegiului National de Afaceri Interne (CNAI) de la Academia de Politie, la finalul sedintei publice in care Liviu Marian Pop, fost ministru al Educatiei, si-a sustinut teza de doctorat in Ordine publica si Securitate Nationala.

Saptamana trecuta, am depus o cerere oficiala pentru a participa la sustinerea publica a tezei lui Liviu Marian Pop, avand in vedere ca Academia de Politie are regim de unitate militara. Tot saptamana trecuta am solicitat sa vad lucrarea, in incinta bibliotecii Academiei. Ambele cereri mi-au fost aprobate.

Marti, 10 iulie, dupa ce am studiat, timp de 4 ore, teza de doctorat a fostului ministru, mi-a fost limpede: pagini intregi din lucrare nu respecta normele academice de citare, care presupun utilizarea ghilimelelor si trimiterea catre surse oficiale. Dupa nici 24 de ore, intram din nou in curtea Academiei de Politie pentru a asista la sustinerea publica a tezei.

Cand inca nu se facuse ora 11, Liviu Marian Pop, insotit de o domnisoara, a aparut pe holul lung al CNAI, sprijinindu-se in doua carje.

Comisia si-a facut intrarea cu o intarziere aproape de 10 minute. A fost condusa de Adrian Iacob, rectorul Academiei de Politie, iar cei patru referenti au fost: Tutu Pisleag, conducatorul de doctorat al lui Liviu Pop, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, Ioan Craciun, presedintele Comisiei de Stiinte Militare a Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), si George Tical, profesor universitar la Universitatea „Andrei Saguna” din Constanta.

Dupa introducerile formale, Liviu Pop, care e profesor de matematica la baza, a inceput sa isi prezinte teza, intitulata ‘Migratia fortei de muncà†. Implicatii asupra securitatii nationale'”, a relatat Sercan.

Dupa ce membrii comisiei s-au declarat multumiti de lucrarea lui Pop, Emilia Sercan a intervenit si a demonstrat ca fostul ministru a plagiat.

„Dincolo de faptul ca sunt ziarist, sunt si cadru didactic, coordonez lucrari de licenta si de disertatie, am sustinut o teza de doctorat si stiu ce inseamna cercetare stiintifica. Am venit aici ca sa vad cum patru profesori universitari, printre care un rector si presedintele Comisiei de Stiinte militare din CNATDCU, fac tumbe pentru a da un titlu de doctor pe baza unei teze care are elemente de plagiat in ea”, a spus Sercan.

„Dupa ce am indicat cateva dintre paginile plagiate (despre care veti citi mai jos), am mai spus ca acele concluzii si propuneri apreciate de toti membrii comisiei, si pe care unul dintre referenti le descria chiar ca fiind „originale”, sunt plagiate integral, cuvant cu cuvant. „Nu am copiat si nu am plagiat niciodata”, a intervenit Liviu Pop inainte ca membrii comisiei sa se retraga pentru deliberare.

Fostul ministru a mai spus ca sursele sunt indicate la subsol: „Am spus clar, la finalul fiecarei fraze, trimiterea”.

A recunoscut insa ca concluziile lucrarii sunt „luate” dintr-un raport si ca nu ii apartin. Apoi a insistat ca a facut trimitere de subsol, chiar daca nu a folosit ghilimele.

„Vreti sa punem ghilimele? Le punem peste tot!”, si-a varsat naduful Liviu Pop. Dupa acest schimb de replici, comisia s-a retras pentru deliberare. In acele minute, fostul ministru a mai spus ca a citat exact asa cum il sfatuise coordonatorul tezei”, a mai relatat jurnalista.

Rectorul Academiei de Politie nu a avut incotro si a trebuit sa blocheze acordarea titlului de doctor pentru Liviu Pop.

„Domnule doctorand, stimati invitati, distinsi membri ai prezidiului, permiteti-mi sa va comunic decizia luata in unanimitate de catre comisia pe care astazi o prezidez.

Data fiind existenta unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat in teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, suspendam sedinta de astazi pana in momentul in care domnul doctorand impreuna cu domnul conducator de doctorat vor decide reparcurgerea pasilor obligatorii pentru sustinerea tezei de doctorat si o rugam, de asemenea, pe doamna Emilia Sercan, daca are amabilitatea sa ne puna la dispozitie elementele care astazi au concurat la luarea deciziei.

Domnule doctorand, ne pare rau, dar cred ca cel mai bine, atat pentru institutia pe care o reprezint, dar si pentru dumneavoastra, este ca nicio suspiciune sa nu existe, sa nu planeze asupra activitatii dumneavoastra si asupra activitatii conducatorului de doctorat. Declar sedinta publica inchisa. Va multumesc!”, a anuntat la final profesorul universitar Adrian Iacob, rectorul Academiei de Politie.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: