Premiera pentru EDUCATIA din Romania ultimilor 25 de ani. Masura fara precedent a Guvernului

politica

Ministerul Educatiei a primit la rectificare, pentru prima data in ultimii 25 de ani, o suma de bani importanta, peste un miliard de lei, bani care vizeaza aplicarea de masuri pe axa de educatie, dar si unele care se conjuga cu latura sociala, a declarat ministrul Mircea Dumitru, intr-un briefing la Palatul Victoria.

„Anul acesta, Ministerul Educatiei a primit la rectificarea bugetara o suma foarte mare. Este probabil pentru prima oara in ultimii 25 de ani cand Educatia primeste la rectificarea bugetara o astfel de suma importanta, mai mult de un miliard de lei. (…) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educatiei este alcatuit din 417,8 milioane de lei destinate invatamantului universitar si 597,9 milioane lei invatamantului preuniversitar. (…) Sunt masuri, deopotriva, pe axa de educatie, care sunt menite sa asigure o anumita stabilitate profesorilor, dar si elevilor din invatamantul public romanesc si masuri care se conjuga si cu anumite decizii care au fost luate pe latura sociala”, a explicat Mircea Dumitru.

El a spus ca la aceasta suma se adauga „225 de milioane de lei, deblocate din conturile universitatilor”. „Universitatile vor avea acesti bani la dispozitie atat pentru plata drepturilor salariale, cat si pentru anumite proiecte de investitii”, a spus ministrul.

Mircea Dumitru a mentionat ca de o parte din bani alocati la rectificare vor beneficia „cadrele didactice si personalul auxiliar din invatamant, aproximativ 280.000 de oameni”.

„Iar motivatia folosirii acestor bani in mod concret este de a duce la indeplinire anumite decizii pe care Guvernul le-a luat si fata de care s-a angajat privind majorarea si corectarea salariilor personalului didactic si didactic auxiliar, atat din invatamantul universitar, cat si din invatamantul preuniversitar. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru aplicarea unei masuri reparatorii adoptate de Parlamentul Romaniei. In mod specific ma refer la Legea 85/2016, potrivit careia personalul didactic care nu a obtinut hotarari judecatoresti pentru plata diferentelor salariale pentru perioada octombrie 2008 — mai 2011 beneficiaza, cu toate acestea, de drepturi, incepand cu anul 2016, intr-un mod similar acelor cadre didactice care au obtinut aceste drepturi in urma unor demersuri in instanta si a unor hotarari judecatoresti”, a aratat el.

Ministrul Educatiei a precizat ca prin sumele alocate MENCS la rectificare vor putea fi asigurati „banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor pana la sfarsitul anului trecut”.

„Nu au fost platite aceste drepturi pana la sfarsitul anului 2015 si acum putem sa asiguram banii pentru a plati aceste drepturi salariale care au fost castigate in instanta in anii anteriori. (…) Este un capitol care era asteptat si solutia aceasta este extrem de importanta pentru intregul sistem de invatamant din Romania”, a precizat el.

Dumitru a reamintit ca, „pentru prima data, Ministerul Educatiei asigura manuale scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a”.

„Este vorba de un efort bugetar de aproximativ 32 de milioane de lei pentru asigurarea a peste 3,6 milioane de manuale scolare noi. (…) Este vorba aici, totodata, de o prevedere legala care se aplica din anul scolar 2016 — 2017”, a mentionat ministrul.

Potrivit acestuia, „un alt proiect important, asteptat de elevi, este decontarea navetei”.

„Exista un prim proiect de ordonanta de urgenta, elaborat in parteneriat cu Cancelaria prim-ministrului, astfel incat sa putem asigura decontarea navetei elevilor. OUG rezolva problema nedecontarii integrale a costurilor de naveta ale elevilor care studiaza in alta localitate decat in aceea de domiciliu. In acest moment luam in calcul varianta de a asigura 50% din costuri din bugetul national, restul urmand sa provina din bugetele locale ale Consiliilor Judetene”, a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educatiei a facut referire si la „proiectul de OUG pentru asigurarea unei mese calde pentru elevii din invatamantul preuniversitar”. „Proiectul pilot la care ministerul a lucrat alaturi de Ministerul Finantelor vizeaza 21 de scoli alese astfel incat sa acopere intreaga diversitate de unitati de invatamant din Romania”, a precizat Mircea Dumitru.

De asemenea, ministrul s-a referit si la un program educational pe care MENCS are in plan sa il demareze din aceasta toamna si anume „Profesori motivati in scoli defavorizate”.

„Aceasta este, de fapt, o componenta a unei strategii mai largi a Guvernului, un pachet de masuri antisaracie, pe care l-am si discutat in detaliu, si am si anuntat public acum cateva zile impreuna cu domnul ministru Ghinea, care sunt liniile principale ale acestei viziuni strategice. Ceea ce ne dorim aici, in ceea ce priveste componenta educationala, este nevoia de a sprijini cadrele didactice care predau in scolile defavorizate din intreaga tara. Ministerul Fondurilor Europene a lansat o linie de finantare care sprijina atragerea tinerilor profesionisti pentru a preda in scoli defavorizate din intreaga tara. Bugetul care a fost alocat este de 25 de milioane de euro si avem in vedere acele zone, in primul rand, in care sunt copii cu risc ridicat de abandon scolar, copii care provin din familii sarace, defavorizate, copii care au diverse dizabilitati sau care provin din etnia roma. De asemenea, copii care locuiesc in comunitati izolate sau aceia care se afla in regim de scoala de penitenciar sau de reeducare”, a explicat Mircea Dumitru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: