Premiera, RTV recunoaste ca si-a manipulat telespectatorii in cazul razboiului din Gaza: „Cum suntem manipulati”

news

Romania TV a difuzat, luni seara, un material „exclusiv” in care a sustinut sa forte oculte ii „manipuleaza” pe utilizatorii de internet in privinta razboiului dintre Hamas si Israel. RTV a exemplificat cu un caz de „manipulare” pe care l-a practicat el insusi.

„Razboiul s-a mutat pe retelele sociale, cum suntem manipulati”, a titrat Romania TV vorbind despre imagini din Algeria care au fost prezentate online ca fiind din Gaza. Imaginile sunt insa cu celebrarea unei victorii la fotbal.

Insa aceleasi imagini au fost difuzate si de Romania TV, inclusiv online, pe 8 octombrie, la scurt timp dupa atacurile Hamas in Israel.

De asemenea, si Antena 3, si Digi24 au difuzat aceste imagini din Algeria ca fiind din Gaza. Imaginile au fost preluate de pe conturi de Twitter neverificate.

„Armata israeliana a inceput bombardamentele de noapte asupra obiectivelor din Fasia Gaza”, a difuzat Digi24, prezentand imaginile de mai jos. Clipul apare in continuare pe site-ul Digi24 desi au fost adaugate explicatii pe Twitter in care este precizat adevarul: imaginile au fost filmate in Algeria, dupa victoria echipei de fotbal CR Belouizdad.

Aceleasi imagini au fost difuzate si de Antena 3.


Foto: Reddit Romania

Sursa originala a filmarilor prezentate de Antena 3, RTV si Digi24:

Anul trecut, Mihai Gadea, Mircea Badea si Radu Tudor au comentat la Antena 3 imagini dintr-un joc video sustinand ca sunt din Ucraina. El il aveau invitat in studio si pe generalul Constantin Spinu, seful Directiei informare si relatii publice, care nu a corectat eroarea celor de la Antena 3.

Eroarea penibila a postului Antena 3 a fost scoasa in evidenta de Marian Godina. Iata dialogul dintre Gadea, Badea si Radu Tudor la „Sinteza zilei”, emisiunea fiind urmarita de sute de mii de oameni.

Mihai Gadea: Haideti sa vedem imaginile de la Marea Azov. Iata imaginile, cum se trage. Acesta este un avion de lupta dupa care se trage cu antiaeriana

Mircea Badea: Semnalele alea luminoase erau lansate de catre avion ca sa atraga tirul?

Radu Tudor: Da, da!

Mircea Badea: Deci astea galbene sunt lansate de avion …

Radu Tudor: L-a lovit si s-a prabusit. Uite, s-a catapultat pilotul militar, probabil s-a catapultat in interiorul unitatii militare ucrainene.

Insa toate aceste imagini comentate de cei trei in prezenta unui general MApN proveneau de fapt dintr-un joc video. Aceasta inregistrare ar putea fi folosita de propaganda Moscovei pentru a demonstra teoria ca europenii/occidentalii sunt „mintiti” si „manipulati” in privinta razboiului din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: