Premierul anunta ordonanta de urgenta pentru alegerile anticipate: „Paza buna trece primejdia rea”

politica

Premierul Ludovic Orban a anuntat, marti, ca Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care sa fie reglementata organizarea alegerilor anticipate. El a spus ca vor avea loc cu siguranta alegeri anticipate daca motiunea de cenzura va fi adoptata.

„Am virbit cu AEP, a aparut necesitatea reglementarii in situatia in care se ajunge la alegeri anticipate. La ora asta nu exista o legislatie precisa privitoare la anticipate. Este necesara o adaptare a legislatiei pentru a avea prevederi concrete.

Paza buna trece primejdia rea. Noi trebuie sa fim pregatiti sa reglementam situatia care poate aparea. Nu ma astept ca PSD sa adune voturile necesare. Va spun limpede, in cazul in care va exista o majoritate pentru motiunea de cenzura, noi nu vom mai vota investirea niciunuia dintre  cele doua guverne pentru a intra in alegeri anticipate”, a declarat, marti, premierul Orban.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc in sedinta marti, incepand cu ora 12,00, pentru a stabili calendarul pentru dezbaterea si votul la motiunea de cenzura initiata de social-democrati.

Motiunea de cenzura intitulata „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti”, semnata de 208 parlamentari, a fost citita luni in plenul reunit al Parlamentului de deputatul PSD Daniel Suciu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Pentru a trece motiunea de cenzura este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca, dupa asumarea raspunderii, se depune motiune de cenzura si aceasta este adoptata. Daca Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

Motiunea social-democratilor vine dupa ce, saptamana trecuta, Guvernul Orban si-a angajat raspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Mai mult despre:

Comentarii: