Premierul Australiei suspenda pregatirile pentru referendumul privind abolirea monarhiei. Scopul sau politic este sa transforme Australia in republica

externe

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a declarat duminica aceasta ca, din respect pentru regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, decedata joi la Castelul Balmoral din Scotia, la varsta de 96 de ani, nu intentioneaza pentru moment sa organizeze un referendum privind abolirea monarhiei in tara sa, transmite dpa, citata de Agerpres.

Acum este momentul sa-i aducem un omagiu defunctului monarh si nu sa analizam „chestiuni despre Constitutia noastra”, a declarat duminica Albanese la postul britanic de televiziune Sky News.

Mai degraba – a spus el – este momentul sa ne aratam admiratia pentru serviciile aduse de regina „Australiei, Commonwealth-ului si lumii”.

Premierul australian intentioneaza sa calatoreasca la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la 19 septembrie.

Albanese a mentionat in repetate randuri ca intentioneaza sa transforme Australia in republica. Fiecare australian ar trebui sa aiba sansa sa devina sef al statului, a afirmat el.

Moartea reginei a alimentat dezbaterile despre statutul tarii. In 1999, majoritatea australienilor (55%) au votat intr-un referendum pentru mentinerea monarhiei ca forma de guvernamant.

Australia nu este singura tara din Commonwealth (Comunitatea Natiunilor, organizatie interguvernamentala formata din 53 de state membre independente care au facut initial parte, cu unele exceptii, din Imperiul Britanic – n.r.) care are in vedere o schimbare de Constitutie.

La 30 noiembrie 2021 statul insular Barbados a devenit republica, iar criticile la adresa monarhiei britanice se inmultesc in randul statelor din Caraibe, scrie dpa.

Mai mult despre:

Comentarii: