Premierul britanic Theresa May, apel la China in cazul rachetelor teste trimise pe teritoriul Japoniei

externe

Premierul britanic Theresa May sugereaza Chinei sa aduca mai multa presiune asupra Coreei de Nord pentru ca testele cu rachete balistice sa nu mai aiba loc.

„Vrem sa ne asiguram ca ei renunta la aceasta actiune. Vedem ca modul cel mai bun de a face acest lucru este presiunea chineza asupra Coreei de Nord”, a declarat May.

Premierul Marii Britanii efectueaza miercuri o vizita oficiala in Japonia si va avea discutii cu premierul japonez Shinzo Abe. China va discuta despre situatia din Coreea de Nord cu membrii Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, a anuntat miercuri ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care a militat din nou pentru gasirea unei solutii diplomatice la criza din Peninsula Coreeana, anunta Mediafax.ro

Seful diplomatiei de la Beijing a mai precizat ca tara sa va „respecta pe deplin si in totalitate” rezolutiile privind sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU impotriva Coreei de Nord, iar „un raspuns necesar va fi oferit” actiunilor Phenianului. China totalizeaza aproximativ 90% din comertul exterior al Coreei de Nord si a oferit o acoperire diplomatica limitata pentru actiunile regimului Kim Jong-Un. Cele mai recente sanctiuni ale ONU au afectat companiile chineze, dupa interzicerea exporturilor de carbune, fier, plumb si fructe de mare din Coreea de Nord, care au o valoare de peste un miliard de dolari.

Marti, cu putin timp inainte de ora 06:00 (01:00, ora Romaniei), Phenianul a lansat o racheta balistica deasupra teritoriului Japoniei. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido si s-a prabusit in Oceanul Pacific, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei dupa 1998. Kim Jong Un, liderul de la Phenian, a ordonat lansarea unei rachete de raza intermediara de tip Hwasong-12 in cadrul unei misiuni de antrenament care a avut drept rol sa contracareze exercitiile militare SUA-Coreea de Sud, a anuntat agentia nord-coreeana de stiri KCNA.

Comentarii: