Premierul Bulgariei pune la punct Moscova: „Nu vom permite diplomatilor straini sa dea ultimatumuri statului bulgar pentru a se conforma cererilor lor pana la pranz”

externe

Premierul bulgar Kiril Petkov – ramas interimar, dupa ce a fost demis prin motiune de cenzura sustinuta de Moscova – a spus vineri intr-o declaratie video ca este inacceptabil comportamentul Rusiei. El face referire la ultimatumul dat de ambasada Rusiei la Sofia.

„Nu vom permite Bulgariei sa ia o cale gresita… Nu vom permite diplomatilor straini sa dea ultimatumuri statului bulgar pentru a se conforma cererilor lor pana la pranz”, a declarat Petkov.

Kiril Petkov a cerut joi Rusiei sa-si retraga ”ultimatumul diplomatic” prin care a amenintat cu inchiderea ambasadei sale de la Sofia daca guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomati rusi, relateaza Reuters.

Guvernul de la Sofia a anuntat marti expulzarea a 70 de diplomati rusi, invocand faptul ca acestia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia si Bulgaria, tari cu relatii traditional bune, dar care s-au degradat dupa ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat in SUA, la Harvard, a sustinut ferm Ucraina in urma agresiunii ruse.

Potrivit MAE rus, decizia expulzarii celor 70 de diplomati a fost luata de guvernul bulgar ”la cererea unor forte externe”.

Petkov a fost demis saptamana trecuta prin motiune de cenzura, iar presedintele Rumen Radev ar urma sa-i incredinteze inca o data mandatul de a forma guvernul, inaintea convocarii din nou a anticipatelor. Dar socialistii bulgari, care au facut parte din coalitia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta ca a luat singur decizia de a expulza diplomatii rusi, pe care ei o considera nejustificata, si au anuntat ca din acest motiv nu vor sustine un nou guvern condus de actualul premier.

In acest timp, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi catre MAE bulgar o nota diplomatica in care cere ca pana vineri la pranz Bulgaria sa revina asupra expulzarii diplomatilor rusi. In caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei sa ia in calcul inchiderea completa a ambasadei ruse de la Sofia.

Eleonora Mitrofanova nu a facut nicio declaratie publica despre aceasta nota diplomatica, dar a calificat expulzarea diplomatilor rusi drept un ”pas ostil fara precedent”.

In ce-l priveste, premierul Kiril Petkov a cerut joi Rusiei sa-si retraga aceasta nota si sa mentina deschise canalele diplomatice intre Bulgaria si Rusia ”in spiritul relatiilor trecute si viitoare” dintre cele doua tari. El a subliniat ca, chiar si dupa plecarea celor 70 de diplomati rusi, ambasada rusa la Sofia va ramane cu un numar suficient de diplomati, de 43, fata de cei 12 diplomati ai ambasadei bulgare la Moscova.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: