Premierul Citu a adoptat ordonanta mult dorita de UDMR privind impuscarea ursilor. Cine decide daca un urs poate fi lichidat

politica

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, metodele de interventie imediata pentru specia de urs brun, a anuntat, miercuri, prim-ministrul Florin Citu, care a mai precizat ca este in curs de elaborare o strategie de control al populatiei de ursi pe termen lung.

„A fost aprobata o ordonanta de urgenta cu privire la aprobarea metodelor de interventie imediata pentru specia de urs brun. (…) In sedinta de guvern am transmis – in afara de aceasta ordonanta de urgenta sau dincolo de acest act normativ – nevoia unei strategii prin care sa controlam populatia de ursi.

Aceasta ordonanta este o masura care vine pentru a rezolva o problema pe termen scurt, dar este in responsabilitatea Ministerului Mediului sa vina cu aceasta strategie de control al populatiei de ursi pe termen lung. Si inteleg de la domnul secretar de stat ca avem deja un proiect si am putea avea aceasta strategie implementata si masuri in cel mult un an de zile”, a declarat Florin Citu intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Potrivit ordonantei, interventia in cazul ursilor care ajung in intravilanul localitatilor se va face „gradual”, extragerea prin impuscare fiind metionata in cazul in care „siguranta si securitatea cetatenilor sau a bunurilor sunt puse in pericol”. „Primarul sau viceprimarul, cunoscand circumstantele locale, analizand expertiza profesionala si gradul de risc, va decide prin ce mijloc sa fie indepartat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, dupa adoptarea actului normativ.

OUG prevede ca „interventia imediata asupra exemplarelor de urs in intravilanul localitatilor se efectueaza gradual” prin urmatoarele metode:

  • indepartarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare si relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau impuscare.

In cazul in care exemplarul indepartat prin alungare revine in mod repetat, echipa de interventie procedeaza la interventia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuata de medicul veterinar.

Insa, daca ursul pune in pericol siguranta cetatenilor, a bunurilor sau a echipei de interventie acesta va putea fi ucis.

Echipa de interventie este condusa de primar/viceprimar si este formata din jandarm, vanator si medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu apartine echipei de interventie.

De asemenea, proiectul prevede ca „impiedicarea prin orice mijloace a interventiei imediate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala intre 7.000 si 10.000 lei.”

Ordonanta prevede ca pot fi impuscate si ursoaicele cu pui, caz in care puii vor ajunge intr-un adapost. Ministrul Mediului spune ca Ordonanta „descentralizeaza” procedura de interventie.

„Conform actului normativ, in cadrul fiecarei unitate administrativ teritoriala se va constitui o echipa de interventie imediata care este condusa de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, in baza expertizei profesionale, decid asupra modului de interventie imediata care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea si relocarea, eutanasierea sau impuscarea ursului.

Sunt ferm convins ca nu noi din Bucuresti trebuie sa decidem care este ursul de care se teme o localitate intreaga, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizionala: primarul sau viceprimarul, cunoscand circumstantele locale, analizand expertiza profesionala si gradul de risc, va decide prin ce mijloc sa fie indepartat ursul.

Totodata, actul normativ aprobat astazi asigura o baza legala pentru ca primarii sa isi poata apara comunitatea de pericol in conditiile legii, fara frica”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

Dupa ce ursul este impuscat, blana si craniul exemplarului ucis se predau Garzilor forestiere, raman in proprietatea statului, iar carcasa exemplarului extras prin impuscare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adica fondurilor de vanatoare.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau impuscare vor fi suportate de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin autoritatea publica locala care are contract de permanenta cu Gestionarul sau prin Garda forestiera, in cazul in care interventia a fost efectuata de aceasta din urma.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: