news

Premierul Citu, anunt major. Guvernul vrea sa redeschida economia, „aproape in totalitate”, de la 1 iunie

Premierul Florin Citu a anuntat, luni, ca Guvernul ia in calcul sa redeschida economia, „aproape in totalitate”, de la i iunie.

„Astazi voi anunta constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care sa asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a Romaniei. Vom incepe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima borna pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, a anuntat Citu, luni.

„Fac un apel la toti politicienii, la coalitia de guvernare, la primari, la presedintii de CJ, toti sa mearga sa prezinte campania de vaccinare. Este nevoie si de o implicare a Bisericii, mai ales in mediul rural”, a adaugat premierul.

„Asa cum arata azi lucrurile, vom avea dozele la finalul lunii iulie pentru a vaccina 10 milioane de romani. E important ca toata lumea sa vrea sa se vaccineze.

Putem sa vorbim de o redeschidere a economiei aproape in totalitate. Am adus dozele mai repede fata de tinta initiala, luna septembrie. Ramane mijlocul lunii aprilie sa ajungem la 100.000 de persoane vaccinate pe zi”, a mai spus Citu.

„Acest comitet interministerial: 1 iunie este primul pas. Acest comitet va include toate ministerele, ma gandesc sa includem ca invitati asociatii, patronate. Avem timp sa pregatim redeschiderea. Aveti incredere ca vom trece peste aceasta perioada, e mesajul pe care il transmite si presedintele Iohannis”, a precizat premierul.

El a afirmat si ca in ceea ce priveste situatia epidemiologica lucrurile s-au stabilizat.

”Am luat niste masuri, dupa ce m-am consultat cu primarii, cu reprezentantii cultelor si se poate sa sarbatoresti Pastele in aceasta perioada. Am luat masurile dupa ce am discutat cu mai multi factori de decizie si se vede ca avem rezultate. Avem un platou care se mentine de aproape o saptamana, la fel si daca ma uit la procentul persoanelor confirmate. Pe Bucuresti avem iar o stabilizare, chiar o scadere in ultimele zile, si la Ilfov avem un platou si in judetul Timis scade. In ceea ce priveste incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile la mia de locuitori, Bucurestiul a atins un maxim acum cateva zile, iar acum scade. Va cer sa aveti rabdare. Masurile functioneaza. Avem datele care arata ca situatia epidemiologica a ajuns la un platou. Asteptam o imbunatatire, dar nu se poate imbunatati fara aceste masuri pe care le-am luat pana acum. E o presiune pe sistemul de sanatate in acest moment. Putem sa ajutam doar prin respectarea masurilor si prin vaccinare”, a declarat Citu.

„Sper ca de la 1 iunie sa fie cat mai multe masuri de relaxare. Incepe sezonul de vara, as vrea sa avem o vacanta mai buna decat anul trecut. In Romania nu se va aplica certificatul verde (pasaportul despre care se discuta la nivelul UE)”, a subliniat Citu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: florin citu

Recent Posts

Miscarea neasteptata la Moscova, Putin l-a inlocuit pe Soigu, ministrul Apararii. Noul ministru este un civil

Presedintele rus Vladimir Putin a propus duminica un nou ministru al Apararii, nominalizandu-l pentru aceasta…

5 ore ago

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

7 ore ago

Aventurile unui infractor deghizat in femeie in Capitala, cum a reusit sa pacaleasca si sa jefuiasca mai multi pensionari – Video

Politia a dat publicitatii detalii despre cum un individ de 52 de ani, din Ialomita,…

5 ore ago

Ciolacu sustine ca „din octombrie nu o sa mai avem vize cu SUA”. Se lauda ca tot el a bagat Romania in Schengen

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, duminica seara, ca romanii nu vor mai avea nevoie…

5 ore ago