Premierul Ciuca anunta „o noua schema de protectie” a romanilor in fata facturilor uriase la energie: „Urmeaza a fi refacute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate”

news

Consumatorii casnici cu un consum lunar de pana la 300 kw/ora vor beneficia, de la 1 aprilie, de o noua schema de protectie, a anuntat, marti, premierul Nicolae Ciuca.

Seful Executivului a precizat ca masura a fost stabilita in urma unei sedinte de lucru pe care a avut-o cu mai multi ministri ai Cabinetului sau.

„Am convocat astazi o sedinta cu ministrii Finantelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului si presedintele ANRE pentru a stabili noi masuri de protejare a populatiei si a intreprinderilor de efectele cresterii preturilor la energie. Romanii au nevoie de garantii privind corectitudinea facturarii consumului de energie electrica si gaze naturale.

In acelasi timp, sunt necesare si masuri de sprijin pentru companii, in aceasta perioada dificila generata de cresterea preturilor la energie. Aceste masuri vor contribui la cresterea rezilientei economice si la mentinerea locurilor de munca pentru romani. Pentru garantarea eficientei masurilor de protectie a cetatenilor – consumatori casnici – urmeaza a fi refacute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Pana la refacerea calculelor de catre furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtatoare de penalitati.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de pana la 300 Kwh vor beneficia de o noua schema de protectie, care va include TVA redus la 5%, precum si compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare si contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schema de sprijin si pentru gaze naturale”, a declarat Nicolae Ciuca, la Palatul Victoria.

El a precizat, totodata, ca in domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, Guvernul va lansa masurile de sprijin la 1 februarie si le va mentine active pana la data de 1 iulie. De asemenea, premierul a anuntat ca la nivelul Executivului este analizata introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, incepand cu 1 aprilie.

Premierul a mentionat ca masurile anuntate vor fi prezentate si in urmatoarea sedinta a coalitiei de guvernare.

„Protejarea cetateanului este principala preocupare a guvernului pe care il conduc si vom dispune masuri in consecinta. Este insa foarte important sa intelegem ca toate aceste masuri necesita coerenta si coordonare, folosind toate parghiile decizionale de care dispunem. Voi prezenta aceste toate masuri in urmatoarea sedinta a coalitiei”, a mai declarat Ciuca.

Mai mult despre:

Comentarii: