Premierul confirma desfiintarea Sectiei Speciale in sedinta de Guvern. Reactie turbata a ALDE: „Ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”

news

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri seara, in sedinta de Guvern ca propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de desfiintare a Sectiei Speciale este o „propunere corecta”.

„Mi se pare o propunere corecta, de altfel este si in programul de guvernare”, a declarat Orban dupa ce Predoiu a prezentat pe scurt un memorandum prin care solicita desfiintarea Sectiei Speciale.

”S-a creat o structura fara personalitate juridica in cadrul Parchetului General. Contextul in care a fost creata SIIJ a fost unul tensionat, cu o critica foarte severa din partea partenerilor europeni, a atras multe proteste si nemultumiri ale magistratilor. S-a creat o tensiune suplimentara asupra magistratilor pe altele aduse prin alte modificari legislative.

S-au retras recursuri facute de DNA in mari cazuri de coruptie. Au fost deschise o serie de actiuni unor procurori si judecatori care criticau modificarile legislative, s-a constatat ca s-au deschis spete unor persoane care beneficiau de imunitate internationala. S-a creat o categorie de cetateni, a procurorilor SIIJ, care ar putea beneficia de o imunitate totala”, a explicat Predoiu.

Citeste si: Seful PSD, reactie fulger extrem de violenta la desfiintarea Sectiei Speciale. Revine limbajul lui Dragnea: „Ticalosiile si abuzurile din justitie”

ALDE a reactionat dur fata de desfiintarea Sectiei Speciale. „Ignorarea cauzelor care au dus la aparitia SIIJ dovedeste clar ca cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ nu vor altceva decat sa ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”, afirma purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, pe Facebook.

„Modul in care este abordata desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu face decat sa confirme maniera defectuoasa, partinitoare si slugarnica in care este abordata chestiunea Justitiei in Romania.
Orice discutie despre existenta sau inexistenta SIIJ trebuie sa porneasca de la cauzele care au generat infiintarea ei.

Cei care promoveaza desfiintarea SIIJ incearca sa ne convinga, probabil, ca inainte de aparitia Sectiei practica judiciara era in totala armonie cu respectarea drepturilor omului, ca raspunderea magistratilor era efectiva si ca modul in care erau investigate infractiunile din Justitie era unul exemplar. Ceea ce noi stim bine ca nu era adevarat.

Ignorarea cauzelor care au dus la aparitia SIIJ dovedeste clar ca cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ nu vor altceva decat sa ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017.

Pentru desfiintarea SIIJ, ministrul Justitiei ne ofera, in principal, doua argumente.

Cel dintai argument potrivit caruia, intrebati fiind, magistratii au spus ca doresc desfiintarea Sectiei, e hilar. E ca si cum ai intreba conducatorii auto daca doresc desfiintarea patrulelor rutiere de pe strazi.

Iar celalalt argument, cum ca asa ni se cere din afara tarii, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc sa-l comentez.

Inteleg ca trebuie sa ne supunem legislatiei europene la dezbaterea si adoptarea carora participa si reprezentantii nostri in institutiile europene. Dar sa luam ca litera de lege declaratii, opinii sau recomandari, dupa cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Si, culmea, tot noi protestam impotriva Europei cu doua viteze, dupa ce acceptam sa pasim supusi in spatele altora”, a scris Vosganian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: