Premierul Dancila este asteptata la Bruxelles cu o multime de intrebari: „De ce, cu o crestere economica de 7%, deficitul de cont curent aproape s-a dublat in 2017?”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan, purtator de cuvant al Partidului Popularilor Europeni, ii cere premierului Dancila sa explice la Bruxelles „de ce, cu o crestere economica de 7% anul trecut, deficitul de cont curent aproape s-a dublat in 2017, crescand cu 85% fata de 2016, pana la 6,46 de miliarde de euro”. Dancila va avea intalniri, marti si miercuri, cu liderii europeni.

Muresan afirma ca „riscam ca Uniunea Europeana sa declanseze procedura de deficit excesiv pentru tara noastra, ceea ce poate duce la aplicarea de amenzi si la modificarea politicii de imprumut a Bancii Europene de Investitii”.

„Prim-ministrul Viorica Dancila va trebuie sa explice, in cadrul intalnirilor de astazi si de maine pe care le are la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de ce, cu o crestere economica de 7% anul trecut, deficitul de cont curent aproape s-a dublat in 2017, crescand cu 85% fata de 2016, pana la 6,46 de miliarde de euro.

In plus, Guvernul PSD – ALDE a adancit Romania in datorii si imprumuturi, datoria publica crescand cu 1,04 miliarde de euro. Toate acestea in timp ce rata inflatiei a ajuns la 4,3% in ianuarie 2018, iar, conform prognozelor Comisiei Europene pentru 2018, economia tarii noastre va inregistra o reducere a cresterii economice, in timp ce inflatia va continua sa creasca.

Romania, ca stat semnatar al Pactului Fiscal European intrat in vigoare in 2013, este obligata sa pastreze un nivel redus al datoriei publice si al deficitului bugetar, la fel ca toate celelalte 24 de state membre semnatare. De aceea, prim-ministrul Viorica Dancila trebuie sa explice partenerilor europeni de ce, in ultimele 13 luni, masurile luate de Guvernul PSD – ALDE au fost in directia opusa prevederilor acestui Pact si care sunt masurile pe care la are in vedere pentru a reveni la discplina fiscala de dinainte de 2017. Altfel, riscam ca Uniunea Europeana sa declanseze procedura de deficit excesiv pentru tara noastra, ceea ce poate duce la aplicarea de amenzi si la modificarea politicii de imprumut a Bancii Europene de Investitii.

Romanii simt in propriul buzunar politicile economice catastrofale ale PSD – ALDE, scaderi de salarii, rate mai scumpe la banci, devalorizarea leului, scumpirea combustibililor si, odata cu ea, a tuturor preturilor, iar institutiile europene sunt foarte bine informate despre toate aceste situatii. Rolul lor este sa protejeze cetatenii europeni din toate statele membre in fata exceselor pe care unele guverne le pot avea fie din nepricepere, fie din nepasare, iar, acum, ca tocmai a trecut un an de guvernare a actualei coalitii, a venit momentul pentru PSD – ALDE sa dea socoteala pentru situatia in care au adus economia tarii, in fata partenerilor europeni si a romanilor”, se afirma intr-un comunicat de presa remis redactiei aktual24.ro.

Dancila se afla marti si miercuri la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani si cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: