Premierul Denis Smihal: Ucraina vrea sa adere la UE in doi ani. Bruxelles: „Nu asa repede”

externe

Banca Mondiala, ajutor, ucraina, pensii, salarii pentru profesori

Prim-ministrul ucrainean Denis Smihal vrea un calendar strans de doi ani pentru a asigura aderarea la UE, care va domina discutiile de la summitul istoric UE-Ucraina din aceasta saptamana, primul care va avea loc pe teritoriul ucrainean, scrie Politico.

Care este problema? Nimeni din UE nu crede ca acest lucru este realist.

Atunci cand comisarii UE se vor deplasa la Kiev, la sfarsitul acestei saptamani, inaintea summitului de vineri cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si cu sefii Comisiei Europene si ai Consiliului, principala lor sarcina va consta probabil in gestionarea asteptarilor Ucrainei.

Premierul Smihal impune un termen limita dur. „Avem un plan foarte ambitios de aderare la Uniunea Europeana in urmatorii doi ani”, a declarat el pentru Politico. „Asa ca ne asteptam ca anul acesta, in 2023, sa derulam aceasta etapa de negocieri premergatoare intrarii”, a spus el.

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat anul trecut ca ar putea trece „zeci de ani” pana la aderarea Ucrainei. Chiar si liderii UE, care au sustinut acordarea statutului de candidat Ucrainei la summitul lor din iunie anul trecut recunosc in privat ca perspectiva aderarii efective a tarii este destul de departe (si poate fi unul dintre motivele pentru care au sustinut ideea in primul rand.) La urma urmei, tari candidate precum Serbia, Turcia si Muntenegru asteapta de multi ani, din 1999 in cazul Ankarei.

Ucraina este o enigma pentru UE. Multi sustin ca Bruxelles-ul are o responsabilitate speciala fata de Kiev. La urma urmei, furia ucrainenilor fata de decizia presedintelui Viktor Ianukovici de a se retrage dintr-un acord de asociere politica si economica cu UE, la cererea Rusiei, a fost cea care a declansat revolta din Maidan din 2014 si a pregatit terenul pentru razboi. Dupa cum a spus presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Ucraina este „singura tara in care oamenii au fost impuscati pentru ca s-au infasurat intr-un steag european”.

Aliatii apropiati ai Ucrainei in UE, cum ar fi Polonia si tarile baltice, sustin cu tarie demersul de aderare a Kievului, considerand ca este o democratie care se opune unui agresor. Cu toate acestea, multi dintre membrii din vechea garda a UE sunt mult mai precauti, deoarece Ucraina – o superputere agricola globala – ar putea sa le dilueze propriile puteri si avantaje. Ucraina si Polonia – cu o populatie combinata de 80 de milioane de locuitori – ar putea face echipa pentru a rivaliza cu Germania ca forta politica in cadrul Consiliului European, iar unii sustin ca Kievul ar fi o povara excesiva pentru bugetul UE.

Summitul de vineri de la Kiev – prima reuniune de acest tip a UE care are loc intr-o zona de razboi activ – va trebui sa gaseasca un echilibru corect.

Desi liderii nationali ai UE nu vor fi prezenti, oficialii Consiliului European au fost foarte ocupati cu mentinereq legaturii cu statele UE in ce priveste comunicatul final.

Unele tari insista ca declaratia sa nu se indeparteze prea mult de limbajul folosit la Consiliul European din iunie – subliniind ca, desi viitorul Ucrainei se afla in cadrul Uniunii Europene, tarile aspirante trebuie sa indeplineasca criterii specifice. „Asteptarile sunt destul de mari la Kiev, dar este necesar sa se indeplineasca toate conditiile pe care Comisia le-a stabilit. Este un proces bazat pe merite”, a declarat un inalt oficial UE.

Cu toate acestea, se asteapta sa aiba loc progrese atunci cand Zelenski se va intalni cu von der Leyen si cu presedintele Consiliului European, Charles Michel.

Smihal a declarat pentru Politico ca spera ca Ucraina sa realizeze vineri un „salt substantial inainte”, in special in domenii specifice – un acord privind un regim fara vize pentru produsele industriale; suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru inca un an; si „progrese active” in ceea ce priveste aderarea la sistemul de plati SEPA (Single Euro Payments Area) si includerea Ucrainei in zona de roaming mobil al UE.

„Ne asteptam la progrese si la o accelerare pe calea noastra spre semnarea acestor acorduri”, a declarat el.

Campanie anticoruptie

Subiectul fierbinte – si unul dintre semnele centrale de intrebare cu privire la aderarea Ucrainei la UE – va fi lupta Ucrainei impotriva coruptiei. Ministrul adjunct al infrastructurii a fost demis, iar ministrul adjunct de externe a demisionat luna aceasta in urma unor scandaluri legate de profituri de razboi din contracte publice.

„Avem nevoie de o Ucraina reformata”, a declarat un inalt oficial UE implicat in pregatirile pentru summitul de vineri. „Nu putem avea aceeasi Ucraina ca inainte de razboi”.

Smihal a insistat asupra faptului ca guvernul Zelenski ia in serios coruptia. „Avem o abordare de toleranta zero fata de coruptie”, a spus el, subliniind „viteza fulgeratoare” cu care au fost inlaturati functionari in aceasta luna. „Din nefericire, coruptia nu s-a nascut ieri, dar suntem siguri ca vom dezradacina coruptia”, a spus el, afirmand deschis ca aceasta este esentiala pentru aderarea tarii la UE.

De asemenea, el a declarat ca guvernul este pregatit sa revizuiasca legislatia recenta privind Curtea Constitutionala a tarii pentru a raspunde cererilor Comisiei Europene si ale Comisiei de la Venetia (un organism consultativ al Consiliului Europei). Modificarile ar putea veni chiar in aceasta saptamana, inainte de summit, a declarat Smihal.

Desi Ucraina a anuntat o reforma a Curtii Constitutionale, in special in ceea ce priveste modul in care sunt numiti judecatorii, Comisia de la Venetia are inca ingrijorari cu privire la competentele si componenta grupului consultativ de experti, organismul care selecteaza candidatii pentru instanta. Scopul este de a evita interferentele politice.

Smihal a declarat ca aceste probleme vor fi abordate. „Avem consultari cu Comisia Europeana pentru a vedea daca toate concluziile emise pot fi incorporate in text”, a declarat el pentru Politico.

Cu toate acestea, se asteapta ca puterea simbolica a summitului din aceasta saptamana sa trimita un mesaj puternic Moscovei cu privire la aspiratiile europene ale Ucrainei.

Presedintele Consiliului European, Michel, a folosit vizita sa surpriza la Kiev in aceasta luna pentru a reasigura Ucraina ca aderarea la UE va fi o realitate pentru Ucraina, spunand Radei (parlamentul ucrainean) ca viseaza ca intr-o zi un ucrainean sa ocupe functia de presedinte al Consiliului European.

„Ucraina este UE, iar UE este Ucraina”, a spus el. „Nu trebuie sa precupetim niciun efort pentru a transforma aceasta promisiune in realitate cat mai repede posibil”.

Intrebarea cheie pentru ucraineni dupa reuniunea de vineri va fi cat de repede retorica si promisiunile pot deveni realitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: