Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

externe

mandat de arestare, premier estonian, kaja Kallas, Rusia, Stalin

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara i-ar putea atrage in razboiul cu Rusia „nu sunt intemeiate”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas intr-un interviu pentru Financial Times.

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina pentru a instrui trupele ucrainene si a ajuta la repararea echipamentelor, a relatat saptamana trecuta New York Times.

Kievul a cerut Statelor Unite si altor tari NATO sa ajute la antrenarea a 150.000 de soldati pe aproape de linia frontului, a scris publicatia.

„Exista tari care antreneaza deja soldati pe teren”, a declarat Kallas pentru FT, adaugand ca au facut acest lucru pe propriul risc.

In cazul in care Rusia ar ataca personalul de instruire, nu ar declansa automat articolul 5 al NATO privind apararea reciproca, potrivit premierului.

Kallas a declarat ca ajutorul pentru antrenarea trupelor ucrainene pe propriul teritoriu, mai degraba decat in alta parte in Europa, nu va duce la escaladarea razboiului cu Rusia.

„Nu imi pot imagina ca, daca cineva este ranit acolo, atunci cei care si-au trimis oamenii vor spune ‘este articolul 5′. Hai sa… bombardam Rusia’. Nu asa functioneaza lucrurile. Nu este automat”, a declarat Kallas.

Dezbaterea privind potentiala prezenta a trupelor NATO in Ucraina a fost declansata de comentariile facute de presedintele francez Emmanuel Macron in februarie, in care a luat in considerare posibilitatea de a trimite trupe in Ucraina daca i se va solicita.

Statele Unite si mai multi aliati europeni, precum si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au distantat de declaratia lui Macron. Cu toate acestea, mai multe tari nu au exclus trimiterea de trupe pentru misiuni necombatante, cum ar fi instruirea militarilor ucraineni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: