Premierul Finlandei s-a RAZGANDIT, nu mai vrea sa ia refugiati acasa: „Din motive de securitate”

externe

Premierul finlandez Juha Sipila a anuntat ca nu va putea sa isi respecte pentru moment promisiunea de a instala intr-una din casele sale o familie de solicitanti de azil, din motive de securitate, relateaza luni Reuters, citata de Agerpres.

Sipila, fost director din domeniul telecomunicatiilor, a starnit controverse in septembrie spunand ca isi va pune la dispozitia refugiatilor cea de-a doua sa locuinta, din nordul Finlandei.

Duminica, el a declarat insa la postul public de radio YLE ca trebuie sa amane punerea in aplicare a acestui plan, dar ca va sprijini o familie de refugiati in alte moduri pana cand situatia se va schimba.

„Am intrebat experti in securitate sa evalueze daca ar fi sigur ca o familie cu copii sa se mute (in casa). Din cauza mediatizarii puternice, situatia este de asa natura incat nu ar fi rezonabil sa fac acest lucru in prezent”, a spus el.

Sipila are o locuinta in apropiere de capitala Helsinki, precum si o resedinta guvernamentala. Casa pe care a propus-o pentru a gazdui refugiati este situata in orasul sau natal Kempele si este folosita extrem de rar.

Unii politicieni si voci din opinia publica l-au acuzat pe premier ca incurajeaza venirea solicitantilor de azil in Finlanda prin aceasta oferta.

Finlanda a primit aproape 32.000 de solicitanti de azil anul trecut, comparativ cu 3.600 in 2014. Acest aflux, intr-un moment de recesiune economica, a amplificat pozitiile anti-imigranti si a dus la formarea de grupuri paramilitare de patrulare pe strazi, care sustin ca trebuie sa ii protejeze pe finlandezi de imigranti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: