Premierul Finlandei vrea clar in NATO: „Niciun sistem nu ofera aceleasi garantii de securitate precum NATO”

externe

Premierul finlandez Sanna Marin a evidentiat avantajele unei aderari a tarii sale la NATO, in contextul continuarii razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei, soldat cu mii de decese si pagube materiale considerabile, transmite luni dpa, citata de Agerpres.

Sefa executivului de la Helsinki nu si-a exprimat clar sprijinul sau opozitia fata de o cerere de aderare a Finlandei la Alianta Nord-Atlantica, dar a insistat ca, referitor la securitate, nu exista nicio alta solutie echivalenta cu apartenenta la o alianta militara.

”Articolul 5 ofera securitate cuprinzatoare. De asemenea, NATO are exercitii comune si o politica de aparare comuna”, a spus Marin intr-un interviu acordat duminica postului de radio national finlandez.

Niciun sistem nu ofera aceleasi garantii de securitate precum NATO, a afirmat ea.

Finlanda s-a opus mult timp optiunii aderarii la NATO, dar recenta invazie militara rusa in Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor in aceasta tara, care are o frontiera terestra de 1.340 de kilometri cu Rusia. Sondajele de opinie arata ca ultimele saptamani au fost marcate de o crestere spectaculoasa a sprijinului populatiei pentru intrarea Finlandei in Alianta.

Invazia rusa din Ucraina a dus la o intensificare a dezbaterii asupra acestui subiect si in Suedia, dar in Finlanda opinia publica pare sa se fi modificat mai rapid, unele voci de la Helsinki sustinand chiar ca tara ar putea depune in mai sau iunie cererea de aderare la Alianta. Un summit al NATO va avea loc in iunie la Madrid.

In cursul acestei saptamani, guvernul finlandez intentioneaza sa prezinte un raport privind politica de securitate, in timp ce executivul suedez a anuntat ca va publica o analiza similara pana la finalul lunii mai.

Aderarea la NATO ar fi mai complicata in cazul Suediei, unde social-democratii aflati la guvernare s-au pronuntat ferm in noiembrie contra integrarii tarii in structurile euroatlantice. In septembrie sunt programate alegeri parlamentare in tara scandinava.

NATO are in prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte si din Uniunea Europeana. Tarile membre ale UE care nu au aderat la Alianta Nord-Atlantica sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta si Suedia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: