Premierul Frantei: „ISLAMUL este compatibil cu democratia. Musulmanii trebuie protejati de stigmatizare”

externe

Premierul francez Manuel Valls estimeaza ca posibila ‘demonstrarea faptului ca islamul este compatibil fundamental cu Republica’, in pofida rezervelor exprimate de ‘majoritatea francezilor’, informeaza cotidianul francez Liberation, care publica miercuri un interviu luat acestuia si citat de Agerpres.

‘In prezent, laicitatea se confrunta cu o crestere a islamului radical, dar si a locului islamului in societatile noastre. Cred ca in tara mea, in mesajul ei si in valorile sale universale. Mi-ar placea sa fim capabili sa demonstram ca islamul, mare religie in lume si a doua religie in Franta, este compatibil fundamental cu Republica, democratia, valorile noastre, egalitatea intre barbati si femei’, afirma primul ministru.

La intrebarea cotidianului daca aceasta demonstratie nu a fost facuta deja, seful guvernului socialist raspunde: ‘Unii nu vor s-o creada, majoritatea concetatenilor nostri se indoiesc, dar eu sunt convins ca este posibila’.

‘Din aceasta cauza, compatriotii nostri de confesiune si cultura musulmana trebuie protejati de stigmatizare, de actiuni antimusulmane. Trebuie protejati si de ideologia salafista’, a adaugat el, insistand asupra ideii de ‘protejati’.

Saptamana trecuta, Manuel Valls lansase deja un apel la o ‘tresarire’ a orgoliului national pentru a demonstra ca ‘exista loc si compatibilitate intre islamul in Franta si in Europa cu valorile noastre, cu democratia, laicitatea, cu egalitatea femei-barbati’.

El invitase, de asemenea, la mobilizare impotriva ‘salafistilor’ in Franta, o ‘minoritate’ fundamentalista din trecut, potrivit lui, la castigarea ‘bataliei ideologice si culturale’ asupra islamului. Musulmanii reprezinta circa cinci milioane din populatia Frantei, fiind cea mai importanta comunitate in Europa.

Manuel Valls reafirma, de altfel, in Liberation ca voalul reprezinta o aservire pentru femeie ‘atunci cand este revendicat politic in maniera militanta’

Daca fularul nu se confunda cu voalul traditional, ‘fundamental, cred ca acest voal identitar, revendicat politic, ascunde femeia si urmareste sa o nege’, considera primul ministru. ‘Cum sa ignori ca femeile sufera in cartierele populare o presiune culturala facuta din sexism si asa-zisa superioritate masculina ?’, se intreaba el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: