Categories: externe

Premierul Frantei ne indeamna la PATRIOTISM european. „Ori pierim, lent dar sigur, ori ne transformam radical”

Dupa Brexit, celelate 27 de state europene au doua optiuni: sa se predea si sa lase UE sa piara, incet dar sigur, sau sa transforme radical Uniunea. Acesta este singurul mod in care UE poate merge inainte.

Insa, pentru a avea loc transformari radicale, trebuie sa fie schimbat modul de gandire european. Asta scrie premierul francez, Manuel Valls, intr-un comentariu pentru Financial Times.

Conform acestuia, europenii, ca intreg, se tem de ideea de patriotism, nu numai de conceptul national, dar si de cel european. O problema majora in fata proiectului unic eurpopean ar fi, conform lui Valls, faptul ca este larg raspandita ideea ca UE confisca suveranitatea statelor membre.

„Eu sustin ferm ca este loc de patriotism european, care nu ingradeste si nu ameninta idealurile nationale, ba, dimpotriva, le intareste”, a spus el.

Pemtru a vedea o tranformare de succes a Europei, Valls spune ca este nevoie ca Bruxelles-ul sa isi axeze atentia pe politica de aparare si siguranta. El spune ca Franta nu mai poate actiona, de facto, ca o armata europeana. Valls aminteste ca UE trebuie sa adopte o politica unica de securitate.

Premierul francez mai spune ca este nevoie de investitii in proiecte digitale si proiecte „verzi”. Conform lui Valls, negocierile pentru o intelegere comerciala cu SUA nu mai pot continua ca pana acum. Daca Europa asigura acces la o piata unica companiilor americane, trebuie sa i se raspunda reciproc, crede Valls.

Premierul francez insista si pentru o politica fiscala unitara, sa nu se mai ajunga in cazuri precum „Apple in Irlanda”. Valls crede ca trebuie sa fie oprite practicile angajatorilor UE, care isi trimit angajatii in alte tari, pentru a fi platiti cu mai putini bani.

„Noi nu putem cladi Statele Unite ale Europei, insa putem crea o federatie a natiunilor, puternica si independenta. Noi nu vom fi generatia care ingroapa proiectul european. Datoram asta oamenilor tineri, majoritatea dintre acestia fiind sustinatori ferventi ai proiectului unic european”, a incheiat prim-ministrul francez.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

2 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

3 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

3 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

5 ore ago