Premierul Frantei vrea un PACT cu musulmanii din tara. Ce propuneri uimitoare are

externe

Comunitatea musulmana din Franta este invitata sa participe duminica la slujbe in bisericile de pe tot cuprinsul tarii, la cinci zile dupa ce doi jihadisti i-au taiat gatul unui preot intr-o biserica si au ranit grav o alta persoana pe care au incercat sa o ucida in acelasi mod, informeaza Agerpres.

Intr-un articol scris de premierul Manuel Valls si publicat de saptamanalul Le Journal du Dimanche, citat de AFP, seful executivului francez considera ca in conditiile in care „islamul si-a gasit locul in Republica” Franceza, atunci este „urgent sa se construiasca un veritabil pact” cu aceasta religie, a doua din Franta.

Premierul Valls mai propune „revizuirea unor reguli”, astfel incat finantarile oferite din exterior comunitatii musulmane sa fie diminuate, in paralel cu sporirea fondurilor acordate acesteia in Franta.

Intr-un interviu acordat anterior cotidianului Le Monde, el a cerut in mod deosebit ca „imamii sa fie formati in Franta, nu in alta parte”.

Tot in editia de duminica a publicatiei Le Journal du Dimanche, circa 40 de personalitati musulmane s-au declarat „preocupate de neputinta organizarii actuale a islamului in Franta”.

Intre timp, ancheta privind atacul de marti din biserica de la Saint-Etienne-du-Rouvray se concentreaza pe mediul in care evoluau cei doi jihadisti (ucisi in interventia fortelor de ordine), Abdel Malik Petitjean si Adel Kermiche, ambii in varsta de 19 ani si aflati in atentia serviciilor de informatii franceze. Cel din urma incercase sa plece in Siria de doua ori in 2015 si a fost inculpat pentru legaturi cu terorismul si plasat in detentie in Franta, dar a beneficiat de o eliberare conditionata.

Intr-un interviu acordat saptamanalului La Vie, doua calugarite care au fost luate ostatice de acesti jihadisti in respectiva biserica au povestit ca, dupa ce l-au ucis pe preot, unul dintre ei a spus: „Atat timp cat vor fi bombe in Siria, vom continua atentatele”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: