Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anuntat investitii in caile ferate, dar protestele continua

externe

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis si-a cerut scuze, joi, pentru accidentul de tren din 28 februarie care a ucis 57 de persoane, promitand sa remedieze deficientele din sectorul feroviar si sa sprijine familiile victimelor pe masura ce protestele antiguvernamentale continua, potrivit Reuters.

„Vreau sa reiterez scuzele publice in numele celor care au condus tara de-a lungul anilor si in principal in numele meu”, a spus Mitsotakis in timpul unei reuniuni a cabinetului. „Imi asum responsabilitatea”.

Accidentul a starnit indignarea publica si proteste impotriva guvernului conservator si a unui sistem politic care a ignorat in mod repetat apelurile sindicatelor feroviare de a instala si intretine sisteme digitale de siguranta si de a angaja mai mult personal.

Lucratorii feroviari, care au intrat in greva din 2 martie, au prelungit-o pana vineri. Joi, sute de studenti au marsaluit pe strazile Atenei.

„Am fi putut fi si noi acolo, am fi putut fi in acelasi tren”, a declarat Aria Laska, in varsta de 23 de ani. „Nu putem sa stam si sa lasam asta sa treaca de parca nimic nu s-ar fi intamplat”.

Miercuri, zeci de mii de oameni s-au adunat in Atena si in alte orase din Grecia, in cele mai mari demonstratii de strada cu care s-a confruntat guvernul de cand a fost ales in 2019.

Guvernul planuia sa convoace alegeri in saptamanile urmatoare, deoarece mandatul sau se incheie in iulie. A recunoscut deficientele cauzate de lipsa de investitii si de neglijenta – o mostenire a crizei datoriilor din Grecia – dar a dat vina in principal pe eroarea umana.

Seful de gara aflat in serviciu la momentul accidentului a fost inchis in asteptarea procesului. Alti trei lucratori feroviari au fost retinuti si acuzati ca au perturbat transportul public, ducand la decese, a informat agentia de presa Athens.

Organizatia Cailor Ferate Elene (OSE) din Grecia este responsabila de gestionarea si intretinerea infrastructurii feroviare. Compania Hellenic Train din Italia supravegheaza serviciile de pasageri si de marfa.

Joi, in cadrul sedintei cabinetului, Mitsotakis a subliniat prioritatile guvernului sau, care includ o ancheta transparenta a cauzelor accidentului si despagubirea familiilor victimelor.

El a anuntat investitii de peste 270 de milioane de euro in reforma cailor ferate, precum si angajare de personal si imbunatatirea sigurantei prin instalarea de sisteme de control digital de-a lungul retelei feroviare pana la sfarsitul lunii august.

Mitsotakis a spus ca modernizarea Greciei a fost „o sarcina grea si anevoioasa” si este hotarat sa o continue.

„Suntem impreuna in acest proces”, a spus Mitsotakis, adaugand ca tinerii si parintii lor au „tot dreptul sa fie suparati”. Dar liderul le-a mai cerut protestatarilor sa nu permita furiei sa scindeze societatea.
„Este important sa facem loc tristetii si furiei. Dar nu ar trebui sa permitem ca aceasta sa devina o scanteie care saa provoce scindari.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: