Premierul grec promite in Parlamentul European ca va continua reformele. Raspunsul Comisiei Europene

externe

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a declarat miercuri in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg ca guvernul sau va continua eforturile de reforma, informeaza Reuters.

Seful executivului de la Atena le-a spus totodata parlamentarilor europeni ca referendumul organizat la 5 iulie i-a oferit un mandat pentru a solutiona criza intr-o maniera sustenabila din punct de vedere social si economic.

Alexis Tsipras este audiat miercuri in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile dupa referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii tarii.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat miercuri ca un acord cu Grecia este ‘posibil’ si ‘necesar’, insa acesta va depinde de capacitatea Atenei de a prezenta propuneri de reforme credibile din punctul de vedere al partenerilor sai din zona euro, transmite AFP, citata de Agerpres.

‘De astazi pana duminica, o solutie trebuie gasita, cred ca poate fi gasita (…) Da, un acord este posibil, da, el este necesar. Un ‘Grexit’ ar fi teribil’, a subliniat Moscovici, fost ministru francez de finante, avertizand asupra ‘consecintelor istorice’ ale unei iesiri a Greciei din uniunea monetara.

Comisarul european a fost insa categoric ca ‘mingea este in mod clar in terenul autoritatilor elene’, precizand ca ‘locul Greciei este in zona euro daca ea face toate eforturile necesare’.

‘Toata lumea este mobilizata, toata lumea cu acelasi obiectiv, care este ca Grecia sa ramana in zona euro’, a dat asigurari Moscovici, intr-un interviu pentru televiziunea publica franceza France 2.

In ce priveste atmosfera discutiilor dintre Atena si partenerii sai, comisarul european a remarcat imbunatatirea acesteia odata cu sosirea noului ministru de finante elen, Euclid Tsakalotos, inlocuitorul lui Yanis Varoufakis, detestat de omologii sai. ‘Domnul Tsakalotos este mult mai ponderat, nu a fost arogant’, a explicat responsabilul european.

‘Nu subestimez diferendele. Ne ramane extrem de putin timp’, a adaugat Pierre Moscovici, potrivit caruia ‘exista parteneri ai Greciei care sunt exasperati’ de asteptarea noilor propuneri promise de Atena. ‘Daca aceste propuneri nu sosesc, atunci ne vom afla in mare dificultate’, a mai mentionat comisarul european pentru afaceri economice, apreciind ca seful guvernului de la Atena, Alexis Tsipras, asteptat miercuri in Parlamentul European, are ‘intalnire cu Istoria’.

‘Istoria va spune daca Tsipras este un bun negociator. Fara indoiala, este un om politic abil, inteligent, fara nicio indoiala, care apara interesele tarii sale. Are o intalnire cu Istoria deoarece in urmatoarele zile se va face istorie: sa ramana inauntru sau sa ramana pe dinafara’, a mai spus Moscovici, citat de EFE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: