Premierul Indiei Modi a inaugurat noua cladire a Parlamentului: „Martor al crearii unei Indii autonome”. Locuri pentru mai multi parlamentari

externe

„Pe masura ce noua cladire a Parlamentului Indiei este inaugurata, inimile si mintile noastre sunt pline de mandrie, speranta si promisiuni. Fie ca aceasta cladire emblematica sa fie un leagan al emanciparii”, a scris Modi pe Twitter. „Fie ca ea sa propulseze marea noastra natiune spre noi culmi de progres”, scrie Deutsche Welle.

El a tinut rugaciuni traditionale hinduse in afara complexului, in cadrul unei ceremonii la care au participat si ministrii de top ai cabinetului. El a aprins apoi o lampa traditionala in interiorul parlamentului.

Guvernul a lansat o moneda speciala de 75 de rupii pentru a marca deschiderea complexului.

Acesta se afla langa vechea cladire a parlamentului construita de arhitectii britanici Edwin Lutyens si Herbert Baker in 1927, cu doua decenii inainte de independenta Indiei. Cladirea de patrimoniu va fi transformata in muzeu.

Marea ceremonie de deschidere are loc cu un an inainte de alegerile nationale din 2024. Partidul de dreapta al lui Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), incearca sa obtina un al treilea mandat la putere.

Boicoturi si proteste

Peste 20 de partide de opozitie au boicotat evenimentul, afirmand ca Modi a incalcat protocolul pentru a inaugura noul complex si a acapara lumina reflectoarelor, cand acest lucru ar fi trebuit sa fie facut de presedintele Droupadi Murmu, care este seful statului.

„Sa inaugurezi o noua cladire a parlamentului fara ca opozitia sa fie prezenta, inseamna ca nu exista democratie in tara. Este un eveniment incomplet”, a declarat Supriya Sule, un lider al opozitiei, pentru agentia de presa ANI.

Liderul partidului de opozitie Congresul, Rahul Gandhi, a scris pe Twitter: „Parlamentul este vocea poporului. Premierul percepe inaugurarea Casei Parlamentului ca pe o incoronare”.

Intre timp, politia indiana a retinut mai multi sportivi, inclusiv medaliati olimpici, care protestau in apropierea complexului si care ar fi incercat sa marsaluiasca in cladire.

Acestia au protestat in diferite locuri incepand de luna trecuta, cerand arestarea lui Brij Bhushan Singh, seful federatiei de lupte libere si membru al BJP, pentru acuzatii de hartuire sexuala si intimidare.

De ce are India o noua cladire a Parlamentului?

Modi a lansat constructia noului parlament pe fondul epidemiei de COVID in 2020, spunand ca vechea structura este „foarte fragila” din mai multe motive, inclusiv capacitatea, infrastructura, tehnologia si siguranta.

Cheltuiala cu ridicarea noii cladiri, la vremea respectiva, a fost intampinata cu ingrijorare pe fondul pierderii de vieti si mijloace de trai in timpul pandemiei.

Cu toate acestea, prim-ministrul a declarat ca noua cladire „va deveni un martor al crearii unei Indii autonome”.

Noul parlament are un total de 1.272 de locuri in doua camere – cu aproape 500 mai multe decat cele din vechiul parlament.

Complexul, care este de cel putin trei ori mai mare decat vechiul parlament, are patru etaje si sali decorate cu simboluri nationale precum paunul si lotusul, precum si cu picturi murale si opere de arta din intreaga tara.

De ce este controversat?

Noul parlament face parte din proiectul Central Vista, in valoare de 2,4 miliarde de dolari, in cadrul caruia Modi a schimbat in mod constant fata centrului capitalei Delhi. Guvernul a prezentat aceasta schimbare ca pe un efort pentru ca patrimoniul Indiei sa se reflecte in cladirile sale importante.

Cu toate acestea, criticii spun ca proiectul tine cont doar de patrimoniul hindus si sterge alte capitole importante din istoria tarii. Acesta este vazut in general ca o incercare de a-si crea o mostenire personala.

Din 2014, guvernul BJP a remodelat mai multe cladiri, a instalat monumente in onoarea unor personalitati hinduse care au sfidat conducatorii musulmani si a schimbat numele drumurilor britanice cu altele, hinduse.

„Decizia de a construi o noua cladire a parlamentului a fost brusca si nu a existat transparenta in intregul proces”, a declarat A.G. Krishna Menon, arhitect si consultant in domeniul conservarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: