Premierul israelian Benjamin Netanyahu condamna demersul Spaniei, Irlandei si Norvegiei de a recunoaste un stat palestinian: „Aceasta este o recompensa pentru terorism”

externe

Benjamin Netanyahu, recunoastere, stat palestinian, recompensa, terorism, Norvegia, Spania

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca planurile Spaniei, Irlandei si Norvegiei de a recunoaste un stat palestinian se aseamana cu impartirea „unei recompense pentru terorism”.

„Optzeci la suta dintre palestinienii din [Cisiordania] sustin teribilul masacru din 7 octombrie”, a spus el intr-o declaratie video, citand un sondaj de opinie realizat la scurt timp dupa atacul terorist. „Acest rau nu trebuie sa primeasca o tara. Va fi un stat al terorii. Va incerca sa repete masacrul din 7 octombrie, iar noi nu vom fi de acord cu acest lucru”, a mai spus el, citat de cotidianul The Times of Israel. „O recompensa pentru terorism nu va aduce pacea si nici nu ne va impiedica sa invingem Hamas”.

Condamnarea deciziei natiunilor europene a venit si din partea ministrului de finante de extrema-dreapta Bezalel Smotrich, care i-a cerut lui Netanyahu sa raspunda prin impunerea unor masuri punitive dure impotriva Autoritatii Palestiniene, inclusiv prin taierea subsidiilor financiare acordate Ramallahului.

„La ultima sedinta a cabinetului, multi ministri, inclusiv eu insumi, am ridicat o cerere neechivoca pentru masuri punitive dure impotriva Autoritatii Palestiniene pentru actiunile sale unilaterale impotriva Israelului, inclusiv pentru urmarirea recunoasterii unilaterale”, i-a scris Smotrich lui Netanyahu intr-o scrisoare.

Scrisoarea a adaugat ca, in pofida demersurilor de recunoastere a unui stat palestinian, oficialii din cadrul Consiliului National de Securitate au facut presiuni impotriva masurilor de pedepsire a Ramallahului.

Smotrich l-a informat pe prim-ministru ca intentioneaza sa ia masuri imediate pentru a intrerupe transferul de fonduri catre organismul administrativ palestinian, adaugand ca nu va extinde indemnizatia acordata bancilor israeliene care transfera fonduri catre bancile din Cisiordania.

De asemenea, el a cerut anularea mecanismului creat impreuna cu Norvegia pentru a facilita transferul de salarii catre angajatii Autoritatii Palestiniene din Gaza si a cerut ca Israelul sa aprobe mii de noi locuinte in colonii ca represalii.

In timp ce SUA a respins decizia Irlandei, Norvegiei si Spaniei, spunand ca orice solutie cu doua state trebuie sa se realizeze prin negocieri, un oficial de rang inalt de la Casa Alba a criticat intentiile lui Smotrich.

„Cred ca este gresit din punct de vedere strategic, deoarece retinerea fondurilor destabilizeaza Cisiordania, submineaza cautarea securitatii si prosperitatii pentru poporul palestinian, ceea ce este in interesul Israelului”, a declarat miercuri consilierul american pentru securitate nationala Jake Sullivan.

„Cred ca este gresit sa retii fonduri care asigura bunuri si servicii de baza pentru poporul palestinian. Din punctul nostru de vedere, aceste fonduri ar trebui sa continue sa mearga – cu toate garantiile necesare – dar ar trebui sa continue sa curga”, a adaugat Sullivan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: