Premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge categoric propunerea ca securitatea Fasiei Gaza sa fie asigurata dupa razboi de o forta internationala

externe

Benjamin Netanyahu, victorie, luni, Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins marti ideea ca o forta internationala ar putea fi responsabila pentru securitatea in Fasia Gaza dupa razboi, afirmand ca Fortele de Aparare ale Israelului (IDF) ar trebui sa pastreze controlul pentru dezarmarea Gaza, relateaza miercuri CNN.

Potrivit CNN, aceasta nu este prima data cand Netanyahu a cerut controlul militar israelian postbelic in Gaza. „A doua zi, Gaza trebuie sa fie dezarmata. Si pentru ca Gaza sa fie dezarmata, exista o singura forta care poate asigura acest lucru – si aceasta forta este IDF”, a declarat Netanyahu marti, in timpul unei conferinte de presa.

„Nicio forta internationala nu poate fi responsabila pentru acest lucru”, a spus el, adaugand: „Am vazut ce s-a intamplat in alte locuri unde au fost aduse forte internationale in scopul dezarmarii”.

„La saizeci de zile de la inceputul razboiului, fortele noastre inconjoara acum zona Khan Yunis din sudul Fasiei Gaza”, a declarat marti seful IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, adaugand: „In acelasi timp, continuam sa ne securizam realizarile din nordul Fasiei Gaza”.

Anterior, IDF a declarat ca fortele sale opereaza „in inima” orasului Khan Younis, al doilea oras ca marime din teritoriu. CNN a relatat ca, in nord, trupele israeliene au „finalizat, de asemenea, incercuirea” taberei de refugiati Jabalya din nordul Fasiei Gaza, a declarat marti armata israeliana, in timp ce incearca sa finalizeze operatiunile sale ofensive impotriva militantilor Hamas in nordul enclavei.

Halevi a declarat ca IDF intra acum in „a treia faza a operatiunilor terestre”, desi nu a precizat ce inseamna acest lucru. „Am securizat multe bastioane ale Hamas in nordul Fasiei Gaza, iar acum operam impotriva bastioanelor sale din sud”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: