Premierul Orban anuleaza planul lui Firea si Streinu de a folosi „teste rapide” pentru 10.000 de bucuresteni: „Trebuie respectata procedura de testare”

news

Premierul Ludovic Orban a avut, joi, prima sedinta de guvern de cand a iesit din izolare. Numerosi ministri aveau masti de protectie pe fata.

Principalele declaratii:

Despre ordonanta privin suspendarea platii ratelor la credite: Insist sa fie expres prevazute contractele de leasing, unul dintre sectoarele foarte afectate este cel al Transporturilor, au nevoie de aceasta facilitate pentru a opera in continuare

Am fost personal sa vad si sa pipai cele 2.000 de kituri prin care pot fi testati 200.000 de romani.

Am vazut ca circula o multime de povesti pe piata. La ora actuala, in Romania, exista o procedura de testare, in care sunt stabilite prioritatile de testare, ordinea de prioritati in care se face testarea. Testarea la ora actuala nu se poate face decat cu aceste aparate de tip Real Time PCR, pentru ca doar acest mod de testare asigura o precizie de 100%. Alte tipuri de testare nu asigura precizia de 100% si exista riscul ca, din persoane care sunt declarate negativ, de fapt o parte sa fie pozitive. Ca sa nu spun ca sunt extrem de greu de gasit si sunt si la niste costuri destul de mari

Povestile ca mergem din usa in usa sa facem teste nu sunt serioase. Vreau sa fiu clar, deci noi aplicam clar procedurile, care sunt proceduri validate, proceduri care au la baza argumentatii tehnice si stiintifice de testare si cu siguranta obiectivul nostru este de a creste sistematic capacitatea de testare astfel incat orice persoana care se incadreaza in ordinea de prioritati sa poata sa fie testata

Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat ca in Bucuresti va fi demarat un proiect pilot de testare a unui esantion de 10.500 de persoane. Anuntul a fost facut in cadrul unei sedinte convocate de Firea, la care au participat toti primarii PSD din Capitala.

In cadrul unei declaratii sustinute la sediul Primariei Capitalei, el a precizat ca recoltarea se va face in strada, in afara locuintei, iar rezultatele vor fi obtinute in 15-30 de minute si vor fi transmise prin SMS persoanelor respective.

„Cand gasim o persoana pozitiva, carantinam toata zona respectiva”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Premierul Ludovic Orban a atras atentia marti, la Palatul Victoria, ca testele rapide nu sunt precise.

„Obiectivul nostru, intr-un inteval de 5-7 zile, este de a creste capacitatea de testare la 2000 de teste, poate chiar 2500 de teste pe zi (…) Epidemiologii au spus foarte clar diagnosticarea trebuie facuta pe PCR. Nu exista teste rapide! Ele exista, desigur, dar au precizie care nu pot sa ne confere siguranta ca persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ. Daca noi daca din 100 de persoane pe care le testam, 20 sunt pozitiv, inseamna ca noi eliberam purtatori ai virusului si il pot transmite mai departe”, a declarat Orban.

Premierul a spus ca a fost suplimentat umarul de aparate PCR in spitale, pentru diagnosticarea pacientilor cu coronavirus.

„Cresterea capacitatii de diagnosticare e extrem de importnta pentru ca asa identificam persoanele care au fost contaminate. Am plecat de la un numar foarte redus. Practic in prima parte au functionat doar 9 aparte, acum sunt puse in functiune 19 si am identificat toate aparatele PCR pe care le putem folosi, de la ANVSA, de la institute de cercetare si, de asemenea, am achizitionat 10 aparte noi prin Crucea Rosie care sunt distribuite in teritoriu. Prin Unifarm am achizionat 10 PCR-uri din care 4 sunt deja montate si pregatite sa fie distribuite.

Am aflat ca si spitalele au achizionat PCR si kituri de testare. Am fost informat de Unifarm ca exista un contract cert si ca vom primi 2.000 de kituri de testare care au capacitatea de a testa 200.000 de persoane”, a mai spus Ludovic Orban.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: