politica

Premierul Orban cere interventia procurorilor: „Pentru magariile pe care le-au facut astia nu raspunde nimeni?”

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, in sedinta de Guvern, ca pe lotul 3 al autostrazii Lugoj-Deva a fost un aranjament intre managementul companiei si constructor pentru rezilierea contractului fara temei legal si crede ca aceasta situatie trebuie investigata de Parchet. „Pentru magariile pe care le-au facut astia nu plateste nimeni?”, intreaba Orban.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, situatia pe autostrada Lugoj-Deva.

„Avem 66 de kilometri de autostrada pe care se circula fara restrictii, avem 21 de kilometri in lotul 3 unde se circula cu restrictii de viteza si de tonaj, avem patru kilometri din lotul 2 muzeu in aer liber, sunt finalizati in proportie de 75%, dar nereceptionati, si avem noua kilometri din lotul 2, celebra sectiune a ursilor, nerealizati. Obiectivul nostru este sa finalizam lucrarile la aceasta autostrada astfel incat circulatia sa se desfasoare in conditii de siguranta si fara restrictii”, a spus ministrul Transporturilor, citat de news.ro.

El a precizat ca din 28 mai vor fi ridicate restrictiile de tonaj pe tronsonul 3.

„Incepand de maine 28 mai, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere va ridica temporar restrictiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de kilometri dintre Holdea si Ilia. Va reamintesc ca am preluat, in noiembrie 2019, 21 de kilometri de muzeu in aer liber, iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson de autostrada cu restrictii de viteza si de tonaj, in baza expertizelor realizate la comanda Companiei de Drumuri si in urma finalizarii interventiilor la podul peste Mures”, a explicat Lucian Bode.

Premierul Orban l-a intrebat apoi pe ministrul Transporturilor: „Pentru magariile pe care le-au facut astia pe lotul 3 nu plateste nimeni? Sper ca ati facut sesizare”.

Bode a precizat ca autoritatile sunt in instanta pentru cei 21 de kilometri din lotul 3.

Premierul crede ca acolo a fost un aranjament intre managementul companiei si constructor.

„Acolo a fost cu siguranta un aranjament intre managementul companiei si constructor ca sa rezilieze contractul fara temei legal tocmai pentru ca sa creeze posibilitatea companiei sa castige pentru ca acolo lucrurile sar in ochii, lipsa de aparare, astea toate trebuie sanctionate, adica trimis catre Parchet. Ce s-a intamplat acolo e de Parchet. Incercam sa castigam, dar dupa cum arata lucrurile va spun clar ca totul e cusut cu ata alba”, a spus Orban.

Ministrul Transporturilor crede ca autoritatile trebuie sa verifice si situatia lotului 2 al autostrazii Lugoj-Deva.

„Pe doi, cred ca anul 2013 este anul in care trebuie sa ne uitam cu atentie ce s-a intamplat si numai noi si institutiile statului, ce s-a intamplat cu acest lot. Dupa ce s-a semnat contractul in octombrie, cu toate ca Agentia de Mediu i-a informat pe cei din Compania de drumuri sa nu semneze contractul pentru ca este in derulare reevaluarea acordului de mediu si emiterea unui nou acord de mediu revizuit fata de cel initial din 2010, la o luna, in noiembrie s-a dat ordinul de incepere, pe 21 decembrie s-a permis accesul in santier si in 24 decembrie la trei zile s-a publicat acordul de mediu revizuit. Diferenta intre valoarea initiala a contractului este de 560 de milioane lei, valoarea initiala contractului, iar suplimentarile solicitate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adica 140%-150%. Am castigat la Comisia de adjudecare a disputelor in 2017 pentru ca nu poti sa suplimentezi valoarea unei lucrari”, a spus ministrul.

El a precizat ca Romania a pierdut procesul deoarece nu si-a aparut corect sansele.

„La Paris, la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru ca statul roman, prin institutiile responsabile, in special Companie de drumuri, nu si-a aparat corect sansele. Este inadmisibil sa nu mergi si sa nu accesezi proba cu martori, statul roman nu a apelat la proba cu martori in vreme ce reclamantul a depus sute de documente”, a explicat Bode.

El a precizat ca a fost declansata procedura de contestatie in anulare a hotararii Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Primarul din Caracal apare in raportul Departamentului de Stat al SUA privind coruptia din Romania. Premierul Ciolacu, amnezic: „Nu stiu cine este Ion Doldurea”

Ion Doldurea, primarul PSD din Caracal, apare in raportul pe 2023 al Departamentului de Stat…

45 de minute ago

AUR l-a pus si pe Trump pe afise, alaturi de Avram Iancu, Cuza si Stefan cel Mare: „Camionul de gunoi e perfect acolo”

Campanie halucinanta a celor de la AUR. In Bucuresti, pe marile bannere de promovare a…

2 ore ago

Reactia conducerii PNL dupa ce Iulian Dumitrescu si-a depus candidatura la sefia CJ Pravoha: Bode a sesizat Curtea de Arbitraj

Secretarul general la PNL, Lucian Bode, a sesizat miercuri Curtea de Arbitraj a PNL in…

35 de minute ago

Operatiunea „Gayaneh“: cum au fondat rusii Securitatea in Romania dupa modelul sovietic. Marturia lui Pacepa

Serviciul secret al puterii comuniste si celebrele sale metode, ale caror reminiscente pot fi simtite…

2 ore ago

Judecatoarea lui Vlad Pascu ramane in functie, a decis CSM: „Respinge propunerea formulata de Inspectia Judiciara ca neintemeiata”

Judecatoarea Ioana Ancuta Popoviciu ramane in functie, a decis miercuri CSM, respingand propunerea Inspectiei Judiciare…

2 ore ago

Piedone anunta ca e cautat insistent de PSD: „Am primit mesaje de la mai multe persoane ca ar fi bine sa ma retrag si sa o sustinem acum pe doamna Firea”

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miecuri, ca este contactat insistent de reprezentanti ai PSD pentru…

3 ore ago