Premierul Orban desfiinteaza atacurile PSD privind cele 25 de ordonante: „Pot sa demonstrez oricarui om si oricarui reprezentant al oricarei institutii necesitatea absoluta a adoptarii acestor ordonante”

politica

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, ca procedurile privind adoptarea celor 25 de ordonante de urgenta au fost grabite, dupa ce s-a stabilit ca motiunea de cenzura va fi votata miercuri. ”Planificarea care fusese facuta a trebuit devansata”, a afirmat premierul, precizand ca toate proiectele au fost trimise spre avizare Consiliului Economic si Social. Orban sustine ca toate cele 25 de ordonante vor fi publicate in Monitorul Oficial.

”Noi am transmis catre Consiliul Economic si Social spre avizare toate proiectele de ordonanta de urgenta. Unele dintre proiectele de ordonanta de urgenta, care nu aveau toate avizele, nu au fost luate in dezbaterea plenului Consiliului Economic si Social. Dar noi ne-am indeplinit obligatia de a transmite continutul proiectelor de ordonanta”, a declarat, vineri, Ludovic Orban.

Acesta a explicat ca procedurile au fost devansate din cauza motiunii de cenzura.

”Avizul CES-ului este un aviz facultativ, noi incercam sa tinem cont. Pe de alta parte, trebuie sa ne aducem aminte ca am fost putin grabiti in procedura si din cauza faptului ca, initial, motiunea de cenzura, din planificarea care fusese facuta publica, nu trebuia sa se dezbata si sa se voteze miercuri, ci luni, adica lunea care vine.

Ori, noi in momentul in care am aflat decizia majoritatii din Birourile Permanente Reunite ca dezbaterea si votul la motiunea de cenzura sa aiba loc miercuri, toate proiectele de ordonanta de urgenta, care erau necesare sa intre in vigoare, in eventualitatea, ca ati vazut – paza buna, trece primejdia rea – erau absolut necesare sa intre in vigoare.

Toate le-am luat in dezbaterea Guvernului, unele dintre ele e adevarat, neavand toate avizele pentru ca planificarea care fusese facuta a trebuit devansata si noi a trebuit sa luam in dezbatere actele normative”, a mai afirmat Orban.

Acesta sustine ca toate observatiile mnisterelor avizatoare au fost luate in considerare.

”Nu vad absolut niciun fel de motiv procedural ca sa fie puse sub semnul intrebarii ordonantele de urgenta, cu atat mai mult cu cat pot sa demonstrez oricarui om si oricarui reprezentant al oricarei institutii necesitarea absoluta a adoptarii acestor ordonante”, a mai declarat premierul.

Orban a mai spus ca „e o problema secundara” daca OUG-urile emise in sedinta de marti aveau avize sau nu, important fiind sa fie publicate in Monitorul Oficial, deoarece sunt „extrem de importante”. El a zis ca prin aceste acte, Guvernul a rezolvat situatii aparute in urma unor decizii CCR”.

„Ordonanta de Urgenta ( pe Sanatate – n.r) si toate OUG au fost adoptate in corpul actului normativ. (…) Asta e o problema secundara. Problema cea mai importanta e ca OUG sa fie publicate in Monitorul Oficial, sa intre in vigoare, pentru ca e vorba de Ordonante extrem de importante pentru Romania. OUG ( pe Sanatate – n.r) e absolut necesara pentru realizarea stocurilor de materiale, echipamente, substante, pentru a preveni si combate coronavirusul”, a spus Ludovic Orban, vineri, intrebat daca OUG pe Sanatate, emisa marti seara, avea avizele necesare de la Consiliul Legislativ.

Orban a motivat deciziile, spunand ca prin aceste OUG, Guvernul a rezolvat mai multe situatii „aparute in urma mai multor decizii a CCR”.

„Spre exemplu, in decembrie, CCR a declarat neconstitutional un articol din Legea Educatiei, prin care nu se mai poate subventiona transportul elevilor. Si i-am obligat sa aducem textul de lege in cadrul constitutional, sa putem permite Ministerului Educatiei sa continuie programul de subventionare. A fost mentionata sintagma abonament in cazul elevilor, ca fiind neconstitutionala. Deci, am da OUG pentru a permite subventionarea”, a argumentat presedintele PNL.

Orban a mai spus ca daca va exista o sesizare a Curtii, institutia are dreptul sa se pronunte.

„In spatele fiecarei OUG pe care am adoptat-o, a existat un motiv solid, puternic, legitim si emiterea acestor acte normative erau fundamentale, fie pentru economie, fie pentru nevoi ale romanilor”, a completat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: