Premierul Orban, despre valul 2: „Obiectivul nostru este sa nu mai venim cu nicio masura de restrictie”

news

Premierul Ludovic Orban a declarat, sambata, ca in momentul de fata nu s-a terminat valul 1 in privinta infectarilor cu noul coronavirus, mentionand ca, prin masurile luate, a fost aplatizata curba de infectare si obiectivul este de a nu reveni la restrictii.

„In momentul in care s-a declansat criza, in Romania nu se producea nimic: masti, manusi, combinezoane, substante dezinfectante. (…) Astazi avem capacitatea de a le produce. Situatia s-a schimbat radical. (…) Haideti sa fim cinstiti. Predictiile care au fost facute, inclusiv de specialisti, de epidemiologi, sunt niste predictii care nu au putut anticipa pentru ca nu se cunoaste absolut orice despre acest virus. Ce se stie e ca este un virus destul de… care sufera mutatii, care are niste evolutii care, poate, nu pot fi anticipate.

Noi ce am facut? Noi am aplatizat curba de infectare. Asta am facut. Din toate masurile pe care le-am luat. Cu niste conditii de risc major pe care nu l-au avut alte tari. Ganditi-va ca Romania este o tara in care peste 4 milioane de romani lucreaza in alte tari, in special in Europa. Avem tari, Italia, Spania, in care sunt peste un milion de romani care lucreaza. In aceste tari a existat cel mai mare nivel de infectare. Noua ne-au venit din aceste tari peste 1.7 milioane de romani intre 26 februarie si 1 iunie. O sa vedem, revizuim datele pana la perioada de 1 iulie.

Deci, la noi, riscul de import al cazurilor de COVID a fost un risc foarte mare, pe langa transmiterea comunitara. Deci noi a trebuit sa luam aceste masuri, si le-am luat, pentru a impiedica o crestere exploziva a numarului de cazuri care sa duca la depasirea capacitatii de tratare de catre infrastructura de sanatate din Romania”, a afirmat Ludovic Orban, intr-un interviu difuzat sambata de Digi 24.

El a spus ca obiectivul, in continuare, este de a nu se reveni la nicio restrictie.

„Obiectivul nostru este sa nu mai venim cu nicio masura de restrictie. In masura in care oamenii respecta regulile, in masura in care oamenii respecta regulile, in masura in care toti cei care au posibilitatea sa se implice in respectarea regulilor, iar aici recunoscut deschis: noi nu putem sa controlam toate terasele, toate magazinele din Romania. Exista o limita in capacitatea institutiilor statului de a efectua controale.

Sigur ca acolo unde efectam controale si gasim incalcari ale regulilor, aplicam legea si aplicam amenzi, dar, in mare masura, respectarea regulilor depinde de patroni, de conducatori de institutii, de cei care sunt implicati si aici fac un apel catre toti, sa aiba responsabilitate”, a declarat Orban.

Mai mult despre: ,

Comentarii: