Premierul Orban executa gruparea Serban Nicolae din Senat: „Grup ultras al PSD care nu mai are nicio urma de ratiune si bun-simt”

politica

Premierul Ludovic Orban a reactionat dur dupa ce Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta de urgenta privind alegerile parlamentare anticipate.

„La Senat exista un grup ultras al PSD care nu mai are nicio urma de ratiune si bun-simt, care da votul orbeste. OUG aduce foarte multe imbunatatiri ale procesului electoral, care intareste drepturile cetatenilor, permite extinderea procedurii de vot pentru romanii din diaspora, reglementeaza situatia alegerilor anticipate.

In mod absurd, fara niciun argument, au respins o reglementare indispensabila pentru procesul electoral. Arata o lipsa totala de ratiune”, a declarat Orban, marti seara.

„N-ar fi rau pentru Romania ca PSD sa dispara din Parlament. Cetatenii hotarasc cine ii reprezinta in Parlament”, a adaugat liderul PNL.

Comisia Juridica a Senatului a respins, marti, ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate. Comisia este condusa de senatorul PSD Serban Nicolae. Din comisie mai face parte si senatoarea PSD Carmen Dan.

In ordonanta se prevede si ca romanii din diaspora pot vota timp de trei zile. Ordonanta a fost respinsa de o majoritate formata din PSD, ALDE si UDMR. PNL si USR au votat in favoarea ordonantei.

Senatul, dominat de PSD, urmeaza sa dezbata si sa voteze raportul de respingere al Comisiei. Rezultatul votului este previzibil.

Guvernul a adoptat, inainte de motiunea de cenzura, o ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votarii la orice sectie, indiferent de domiciliu, dar si dublarea numarului de parlamentari in Diaspora.

„Ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen a fost adoptata. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice si s-au dovedit a fi in avantajul cetatenilor care au dorit sa voteze la alegerile prezidentiale, respectiv trei zile de vot in Diaspora si posibilitatea de a vota la orice sectie de votare, pentru a incuraja participarea la vot a cetatenilor romani, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numarul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptarii e legata de faptul ca in eventualitatea unei situatii de organizare a alegerilor parlamentare inainte de termen exista un vid legislativ care trebuia reglementat”, a explicat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.

El a precizat ca in Constitutie era prevazut un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, in timp ce legislatia electorala prevede minim 90 de zile.

„Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anuntarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anuntul poate fi facut in cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementari pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Danca.

Danca a catalogat drept „bazaconii” criticile potrivit carora posibilitatea de a vota la orice sectie, indiferent de domiciliu, suspiciunile neavand temei datorita sistemului electronic de control al votului electronic.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: