Premierul Orban, interviu pentru France Presse: „Blocarea de catre Ungaria si Polonia afecteaza negativ intreaga Uniune Europeana”

news

Blocarea planului de relansare al UE de catre Ungaria si Polonia „afecteaza negativ intreaga Uniune Europeana”, a declarat joi, intr-un interviu pentru AFP, premierul roman Ludovic Orban, cu cateva ore inaintea unui summit european.

„Este in interesul tuturor ca planul de relansare sa fie adoptat cat mai repede posibil, deoarece fiecare cetatean ungar va beneficia, la fel ca fiecare cetatean din oricare alta tara”, a afirmat el.

Ungaria si Polonia au blocat luni prin veto o decizie esentiala privind adoptarea bugetului multianual al UE, nefiind de acord cu conditionarea accesarii fondurilor europene de respectarea statului de drept, au declarat diplomati europeni pentru agentia DPA, citata de Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Consiliului UE, Sebastian Fischer, a anuntat pe Twitter ca, la reuniunea la nivel de ambasadori desfasurata luni, statele membre au confirmat prin majoritate calificata regimul de conditionalitate care leaga fondurile europene de statul de drept, dar in privinta deciziei privind resursele proprii nu s-a obtinut unanimitatea necesara din cauza opozitiei a doua state membre.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban i-a informat pe cancelarul german Angela Merkel, pe presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si pe presedintele Consiliului European, Charles Michel, ca Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 si planul european de redresare post-pandemie, din cauza conditionalitatii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, a anuntat luni seful biroului de presa al guvernului ungar, Bertalan Havasi, citat de agentia MTI.

Intr-o scrisoare adresata acestora, Viktor Orban precizeaza ca veto-ul ungar priveste toate elementele cadrului financiar multianual si ale planului de redresare Next Generation. Veto-ul include decretul privind cadrul financiar multianual si o decizie asupra resurselor proprii, a indicat Havasi.

Havasi a amintit in declaratia sa ca premierul ungar a avertizat in mod repetat impotriva legarii bugetului UE si a pachetului de redresare de conditii in care ”natura pretinselor incalcari nu este precis definita, ceea ce ar conduce la sanctiuni financiare motivate politic prin folosirea unor standarde duble”.

Fondurile europene nu sunt donatii caritabile, ci plati la care Ungaria are dreptul in baza tratatelor UE, a declarat la randul ei ministrul ungar al justitiei, Judit Varga. Ea a amintit ca ”in momentul aderarii sale la UE, in 2004, Ungaria nu a spus ”da” unei Europe federaliste sau globalismului si mai ales nu Statelor Unite ale Europei, ci unei aliante a unor state-natiune puternice care se respecta si se sprijina reciproc”. ”Nu am spus ”da” intraii in UE pentru ca Bruxellesul sa poata stabili pentru noi ceea ce noi consideram a fi o familie, ceea ce noi denumim o casatorie si cine sa poata adopta copii in Ungaria si in ce conditii”, a completat Judit Varga.

Polonia a avertizat de asemenea ca va opune veto bugetului european. Criteriul statului de drept ”este doar un pretext, un cuvant frumos care suna bine, dar este vorba de fapt despre o aservire institutionala, politica, de o limitare radicala a suveranitatii”, a declarat luni ministrul polonez al justitiei, Zbigniew Ziobro.

Parlamentul European (PE) si Germania, care detine presedintia Consiliului UE, au ajuns pe 5 noiembrie la un acord privind un ”regim general de conditionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si cele din planul de redresare ”Next Generation” (de 750 de miliarde de euro) vor putea fi suspendate in cazul unui stat membru atunci cand Comisia Europeana considera ca acesta nu respecta independenta justitiei sau libertatea presei si decizia este validata prin majoritate calificata in Consiliul UE. Guvernele ungar si polonez califica acest mecanism drept un ”santaj” la adresa lor si un instrument arbitrar bazat pe criterii politice si ideologice.

Romania are alocate, in total, 79.9 miliarde de euro de la bugetul multianual pe 7 ani si de la Fondul de relansare Next Generation EU.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: