Premierul Orban, noi masuri dupa recordul de infectari. Sunt vizate localitatile cu grad mare de infectare si cei care sosesc din tari cu nivel de infectare mai mare decat al Romaniei

actualitate

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca va fi o sedinta luni a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta care va stabili reintroducerea unor restrictii pentru tarile care au nivelul de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din Romania. El a mai spus ca a solicitat prefectilor intensificarea controalelor pentru a se asigura ca toata lumea respecta regulile de protectie sanitara.

„Am discutat impreuna cu colegii, stiti ca nu am mai actualizat situatia tarilor pentru ca la nivel european a fost o dezbatere si am asteptat sa se ia o decizie unitara la nivel european. Nu s-a luat o decizie, din acest motiv vom decide luni in cadrul CNSU sa reintroducem restrictii pentru tarile care au nivel de infectare superior, pe ultimele 14 zile, nivelului din Romania. Aceste restrictii vor fi mai nuantate pentru cei care vin in Romania si stau in Romania o perioada de maximum 3 zile nu se va impune situatia carantinarii, daca vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore inainte de intrarea in tara.

Daca stau mai multe zile, vor avea la dispozitie doua variante – carantina pe 14 zile. In cazul in care doresc sa nu stea 14 zile in carantina, in a 5-a zi pot face testul, iar in cazul in care este testul va fi negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea iesi din carantina”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seara intr-o conferinta de presa dupa videoconferinta cu prefectii si cu reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in gestionarea epidemiei la sediul MAI.

Prim-ministrul a adaugat ca vor putea fi luate decizii la nivel local, in anumite zone si localitati precum carantina, daca situatia o impune. Orban a mai spus ca solicitat prefectilor intensificarea controalelor pentru a se asigura ca toata lumea respecta regulile de protectie sanitara.

„Nunti, botezuri si alte tipuri de evenimente in care nu s-au respectat masurile de protectie. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public urban si interjudetean. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor. De asemenea, luarea deciziilor foarte clare. Acolo unde situatia o impune trebuie introduse restrictii pentru a controla raspandirea virusului. De asemenea, am solicitat luarea unor decizii de carantinare, local, in localitatile unde situatia o impune”, a explicat Orban.

El a mai precizat ca pana acum primarii s-au temut sa ia decizii, pentru ca era perioada inaintea alegerilor locale, insa acum trebuie sa nu mai aiba aceasta frica.

„Pana la alegerile locale multi primari s-au temut sa ia decizii. Avem primari acum pe perioada de 4 ani”, a completat Orban.

El a adus in discutie si petrecerile care au avut loc duminica seara, dupa inchiderea sectiilor de votate si a transmis colegilor care au participat „sa se considere ca si infectati”.

„Privitor la petrecerile organizate dupa castigarea alegerilor. Le recomand colegilor care au participat sa se considere ca si infectati. Ca atare, toti cei care au participat la astfel de petreceri sa se considere infectati si sa aiba grija sa respecte masurile, astfel incat sa nu ii infecteze si pe altii”, a conchis Orban.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o videoconferinta cu prefectii si cu reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in gestionarea epidemiei la sediul MAI. La eveniment au participat si ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sanatatii Nelu Tataru si seful DSU Raed Arafat.

Mai mult despre:

Comentarii: