Premierul Orban pune la punct Antena 3: „Cu siguranta nu o sa fie tancuri pe strazi. Nu o sa fie armata pe strazi”

news

Premierul Ludovic Orban a tinut sa mentioneze, duminica seara, intr-o conferinta de presa speciala, ca situatia de urgenta nu implica „tancuri pe strazi” sau „armata pe strazi”.

Masurile care vor fi aplicate in cadrul situatiei de urgenta vor fi prevazute din decretul pe care presedintele Iohannis il va publica luni, a mentionat Orban.

„Cu siguranta nu o sa fie tancuri pe strazi, asa cum am vazut la anumite posturi, nu o sa fie armata pe strazi. Nu se vor lua masuri foarte vizibile de ordine publica. Se va intari capacitate de implementare a masurilor care vor fi luate.

Aici nu exita riscul de folosi situatia de urgenta pentru a limita drepturi fundamentale. Vom fi foarte precauti in acest sens.

Am auzit o multime de zvonuri ca vom inchide televiziuni, ca vom afecta libertatea de exprimare. Sigur, va exista o reglementare a CNA, vom incerca sa asiguram o comunicare de informatii, posturile sa difuzeze infirmatii care sunt confirmate de autoritati, care sunt comunicate de autoritati, sa evite transmiterea de informatii neadevarate, care pot sa genereze teama, neliniste, panica.

Pentru orice canal media, fundamental este sa prezinte informatii corecte. Batalia pentru rating nu trebuie sa afecteze acuratetea informatiilor transmise”, a declarat premierul.

Asociatia Active Watch si numerosi jurnalisti sanctioneaza modul in care Antena 3, dar si TVR, au ales sa prezinte masurile pe care autoritatile le pot lua in cadrul starii de urgenta.

„Iresponsabilitate la Antena 3, care, transforma starea de urgenta intr-un spectacol grotesc, cu burtiere panicarde. Precizam ca autoritatile nu au anuntat masurile ce vor fi activate odata cu decretarea starii de urgenta. In situatii de acest tip speculatiile nu contribuie la informarea populatiei, ci doar la alimentarea unor comportamente irationale”, anunta Active Watch.

Jurnalista Ramona Ursu are o reactie si mai dura.

Antena 3 trebuie oprita sa mai faca mizeriile astea. In momentul asta, nimeni – iar aici ma refer la autoritati – nu a vorbit despre posibilitatea rationalizarii alimentelor, de luni. Nu au fost anuntate masurile exacte care vor fi luate odata cu starea de urgenta. Eu cred ca este o crima ca tu, presa, sa faci astfel de anunturi, mai ales in situatii ca cea de acum. Pur si simplu, nu se poate, nu poti fi atat de inconstient. Nu poti alarma populatia degeaba. Nu te poti juca cu scenarii acum, cu ‘s-ar putea’, ‘se pare’ etc. Mizeriile astea trebuie oprite”, a scris Ursu pe Facebook.

Jurnalistul Sebastian Zachmann anunta ca si la TVR au aparut situatii similare.

„O ordonanta de urgenta (privind regimul starii de asediu si de urgenta) adoptata in 1999 ca sa blocheze asaltul lui Miron Cozma spre Bucuresti e folosita abia 21 de ani mai tarziu ca sa blocheze extinderea coronavirusului. Fiecare boala are si o doza de poezie, dar nu ma asteptam sa fie ales tocmai Luceafarul Huilei.

UPDATE Conducerea TVR a inteles exact cum sa linisteasca populatia dupa ce Iohannis a decretat stare de urgenta. Difuzeaza acum imagini de la Revolutie. ‘Nimeni nu va trage in popor’. ‘Lumea sa doneze sange la Fundeni. Securistii au aruncat in aer depozitul de sange’. Bravo, TVR!”, informeaza Zachmann.

Mai mult despre:

Comentarii: