Premierul Orban, reactie dura fata de actiunile externe ale PSD de blocare a alegerilor in doua tururi: „Se fac de ras”

politica

Premierul Ludovic Orban a declarat joi ca social-democratii – care au sesizat Comisia de monitorizare a statelor membre a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei privind alegerile locale in doua tururi – „se fac de ras cu aceasta plangere”, aceasta modificare a legislatiei electorale fiind „benefica democratiei”.

„Au dreptul sa se duca la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. In ceea ce priveste pozitia noastra, noi am pregatit un punct de vedere, pe care il vom prezenta in Comisia de monitorizare, astfel incat sa argumentam ca angajarea raspunderii pentru legea privind alegerea primarilor in doua tururi nu numai ca nu afecteaza democratia, ci dimpotriva, este benefica democratiei si duce la imbunatatirea administratiei, a performantei administratie locale, dand posibilitatea cetatenilor, alegand cu 50% plus unu, sa ofere o legitimitate sporita primarului”, a spus seful Executivului, citat de Agerpres.

El a amintit ca Partidul National Liberal a depus in trecut sesizari la institutiile europene, inclusiv pe tema modificarilor la Legile Justitiei.

„Noi consideram ca se fac de ras cu aceasta plangere, aceasta jalba depusa, in timp ce noi, de fiecare data am formulat puncte de vedere (…). Noi am reusit sesizarea Comisiei de la Venetia pe mizeriile pe care le-au introdus in Legile Justitiei, pe mizeriile pe care le-au introdus in modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, care au fost declarate aproape in integralitate neconstitutionale de Curtea Constitutionala iar Comisia de la Venetia, in urma sesizarii noastre, a recomandat reluarea de la inceput a procedurii de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, cu o consultare publica, astfel incat modificarile sa beneficieze de un suport public masiv. Ca atare, se fac de ras”, a mai spus Ludovic Orban.

Comisia de monitorizare a statelor membre a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat, la solicitarea PSD, activarea procedurii de investigare de Romaniei din punct de vedere al respectarii normelor democratice in cazul asumarii raspunderii Guvernului Orban pe modificarea legislatiei alegerilor locale cu patru luni inainte de scrutin, a anuntat, in urma cu o saptamana, senatorul social-democrat Titus Corlatean.

El a precizat atunci ca se va discuta la Strasbourg, in plenul APCE, si posibilitatea sesizarii Comisiei de la Venetia in acest caz.

Mai mult despre:

Comentarii: