externe

Premierul Pakistanului a fost demis la scurt timp dupa ce s-a intalnit cu Putin la Moscova. El sustine ca SUA se afla in spatele votului de cenzura

Premierul pakistanez Imran Khan a fost inlaturat duminica in urma votarii unei motiuni de cenzura de catre Adunarea Nationala, dupa mai multe saptamani de criza politica, transmite AFP, citata de Agerpres.

Motiunea a trecut cu votul a 174 din cei 342 de deputati, a anuntat presedintele interimar al Camerei, Sardar Ayaz Sadiq.

Niciun prim-ministru nu si-a incheiat mandatul in Pakistan de la obtinerea independentei tarii in 1947, dar Imran Khan este primul care a cazut in urma unui vot de neincredere.

De la venirea la putere in 2018, retorica lui Khan a devenit tot mai antiamericana, el si-a exprimat dorinta de a se apropia de China si, recent, de Rusia. Khan a purtat discutii cu presedintele Vladimir Putin, pe 24 februarie, in ziua in care a inceput invazia Ucrainei, mentioneaza The Guardian.

Puternica armata pakistaneza a controlat in mod traditional politica externa si de aparare, dar retorica publica taioasa a lui Khan a avut un impact asupra mai multor relatii cheie.

Khan a dat vina pe SUA pentru actuala criza politica, afirmand ca Washingtonul a dorit sa fie inlaturat din cauza recentei calatorii la Moscova. Washingtonul neaga orice rol.

Devenit prim-ministru in 2018, Imran Khan, in varsta de 69 de ani, renumit pentru ca a condus echipa nationala de cricket, sportul rege din Pakistan, la singura victorie, obtinuta la Cupa Mondiala din 1992, a incercat sa faca totul pentru a ramane la putere.

Sustinatorii sai au refuzat initial duminica trecuta sa supuna la vot motiunea de cenzura si au ales sa dizolve Adunarea pentru a convoca alegeri anticipate. Curtea Suprema a decis insa ca intregul proces este neconstitutional, restabilind Adunarea si organizarea votului care a dus la caderea premierului.

Succesorul sau in fruntea acestei republici islamice cu 220 de milioane de locuitori si care detine arme nucleare ar urma sa fie Shehbaz Sharif, liderul Ligii Musulmane din Pakistan (PML-N).

Oricare ar fi insa numele noului prim-ministru, urmatorul guvern se va confrunta cu provocari importante. Dificultatile economice, reaparitia atentatelor si o relatie furtunoasa cu Statele Unite se numara printre prioritatile ce trebuie gestionate. Cresterea datoriei externe, inflatia galopanta si deprecierea abrupta a rupiei au coincis cu o crestere economica lenta in ultimii trei ani.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

10 minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

15 minute ago

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

25 de minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

37 de minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

40 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

54 de minute ago