Premierul polonez Donald Tusk saluta „consensul general” al aliatilor europeni pentru continuarea sustinerii militare a Ucrainei

externe

Donald Tusk, sustinere, Ucraina, consens general

Premierul polonez Donald Tusk a declarat duminica la Londra, la finalul unui summit ce a reunit un grup de lideri ai tarilor care sustin Ucraina in razboiul cu Rusia, ca exista un „consens general” intre aliatii europeni de a continua ajutorul militar pentru Ucraina si le-a cerut statelor Uniunii Europene sa cheltuie mai mult pentru inarmare, dar a precizat ca Polonia nu este dispusa sa trimita trupe de mentinere a pacii in Ucraina, transmite Wall Street Journal.

„Ne confruntam cu o provocare majora pentru intreaga Europa, nu doar pentru UE si Ucraina”, a spus Tusk la o conferinta de presa dupa summit. Europa „trebuie sa-si asume o mai mare responsabilitate in construirea industriei sale de Aparare si in cresterea ajutorului pentru Ucraina”, a sustinut premierul polonez

El a descris intalnirea desfasurata duminica de la Londra drept „istorica”, avand in vedere ca la fel este si „situatia in care traim in prezent”.

Tusk a mai spus ca „Ucraina are nevoie de sprijin constant si de o pozitie cat mai puternica posibil inaintea unor negocieri cu Rusia”, indemnand la continuarea ajutorului militar pentru Kiev.

Totusi, in ce priveste propunerea franco-britanica de desfasurare a unui contingent militar european pe teritoriul ucrainean ca element de descurajare in fata Rusiei, in cazul unui acord de pace cu aceasta, premierul polonez a precizat din nou ca tara sa „nu are nicio intentie sa se implice direct pe linia frontului”. „Ca natiune si ca stat, facem mai mult decat suficient pentru a ajuta Ucraina”, a motivat Donald Tusk.

Premierul britanic Keir Starmer si presedintele francez Emmanuel Macron insista asupra trimiterii unor trupe de mentinere a pacii in Ucraina ca garantie de securitate pentru aceasta tara, desi Rusia a transmis clar ca se opune prezentei trupelor straine pe teritoriul ucrainean.

Premierul britanic a anuntat inaintea summitului pe care l-a gazduit duminica dupa-amiaza ca lucreaza cu Franta la „un plan pentru a pune capat luptelor” in Ucraina, plan ce va fi prezentat apoi Statelor Unite. Planul implica si o „coalitie de voluntari” din randul tarilor europene care sa ofere Ucrainei garantii de securitate in cazul unui acord de pace cu Rusia, dar sa beneficieze si de sprijinul SUA.

„Un numar de tari” s-au oferit deja sa participe la aceasta coalitie, a afirmat Starmer dupa summit, dar nu le-a precizat, afirmand ca va lasa aceste tari sa faca singure anunturile, dar a admis ca exista state care nu au capacitatea de a sustine participarea la o asemenea forta.

In acest timp, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Donald Trump, Mike Waltz, a reafirmat duminica pozitia Washingonului, aceea ca tarile europene sunt cele care trebuie sa ofere Ucrainei garantii de securitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: