Premierul polonez Donald Tusk, vizita in Ucraina. Liderii celor doua tari promit incetarea rapida a frictiunilor politice si stimularea cooperarii in domeniul apararii

externe

Liderii Poloniei si Ucrainei s-au angajat, luni, sa solutioneze disputele politice care le-au impiedicat alianta in timpul razboiului si sa stimuleze cooperarea in domeniul apararii, pe masura ce razboiul din Ucraina se apropie de al treilea an, transmite Reuters.

In prima sa vizita in Ucraina in calitate de prim-ministru, Donald Tusk i-a transmis un mesaj de prietenie presedintelui Volodimir Zelenski si a spus ca ambele parti „au ajuns la o intelegere comuna” in legatura cu protestele fermierilor si transportatorilor polonezi.

„Polonia va face totul pentru a creste sansele Ucrainei de victorie in acest razboi”, a spus Tusk in cadrul unei conferinte de presa comuna.

Varsovia a devenit un aliat cheie al Kievului, care a cautat sprijin financiar si militar occidental impotriva Rusiei, dar relatiile s-au deteriorat in ultimele luni, cand blocadele de la granita au afectat economia Ucrainei.

Transportatorii polonezi au convenit saptamana trecuta sa suspende protestele, care aveau ca scop revocarea accesului fara permis al transportatorilor ucraineni in Uniunea Europeana, pana la 1 martie.

Varsovia si Kiev au fost, de asemenea, in conflict cu privire la exporturile de cereale ucrainene catre Polonia si restul Uniunii Europene.

„Intelegem profunzimea motivelor care au condus la acest tip de situatie, dar atragem atentia in primul rand asupra profunzimii amenintarii care se afla in fata popoarelor noastre”, a spus Zelenski, adaugand ca a salutat munca Varsoviei in aceasta problema.

Intr-un briefing de presa separat, tot alaturi de Tusk, premierul ucrainean Denis Shmihal a anuntat o „resetare” a relatiilor dintre cele doua guverne si a spus ca vor organiza intalniri regulate pentru a consolida cooperarea. El a adaugat ca Ucraina va investi „efort maxim” pentru a evita afectarea intereselor economice ale Poloniei, dar ca se asteapta si ca Varsovia sa ridice restrictiile asupra fermierilor si producatorilor ucraineni.

„Sunt sigur ca vom gasi o solutie prin care sa beneficieze fermierii si producatorii polonezi si care va fi sigura pentru partea ucraineana. O conversatie sincera intre prieteni poate face minuni”, a spus Tusk.

Zelenski si Tusk au salutat, de asemenea, planurile dintre tarile lor pentru productia comuna de arme, iar Zelenski a scris, pe platforma X, ca au discutat „o noua forma de cooperare care vizeaza achizitionarea de arme la scara mai mare pentru nevoile Ucrainei”, fara a da detalii.

„Vom investi in companii din Polonia si Ucraina care vor produce si functiona in beneficiul capacitatilor noastre de aparare din Polonia, din Ucraina si din intreaga Europa. Aceasta va fi o afacere foarte profitabila pentru ambele parti”, a spus Tusk.

Noul guvern al Poloniei exploreaza, de asemenea, posibilitatea de a produce mai multe munitii si echipamente militare, ca parte a unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat saptamana trecuta ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Shmihal a spus ca Kievul a primit sprijin militar de aproape 3,5 miliarde de dolari din partea Poloniei de la inceputul razboiului.

Vizita lui Tusk coincide cu Ziua Unitatii Ucrainei, care sarbatoreste unificarea in 1919 a vestului si estului Ucrainei, care s-a confruntat cu numeroase invazii de-a lungul istoriei sale.

Zelenski a marcat ziua anuntand planurile de a oferi dubla cetatenie ucraineana etnicilor ucraineni si descendentilor acestora din intreaga lume, cu exceptia Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: