Premierul Poloniei, despre criza migrantilor: „Cea mai mare tentativa de destabilizare a Europei de dupa razboiul rece”

externe

Actuala criza a migrantilor de la granita dintre Polonia si Belarus reprezinta „cea mai mare tentativa de destabilizare a Europei” de dupa razboiul rece, a afirmat duminica premierul polonez Mateusz Morawiecki, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Seful executivului polonez l-a acuzat pe Twitter pe presedintele belarus Aleksandr Lukasenko ca a „lansat un razboi hibrid impotriva UE”, asigurand ca „Polonia nu va ceda santajului si va face totul pentru a apara frontierele UE”.

Premierul polonez are prevazuta pentru duminica o intalnire cu omologii sai din statele baltice – dintre care doua, Lituania si Letonia, au la randul lor o granita comuna cu Belarus – pentru a discuta despre aceasta criza, pe care o va aborda si in turneul sau de saptamana viitoare in mai multe capitale europene.

Mii de migranti incearca de luni de zile sa ajunga in Uniunea Europeana dinspre Belarus. Situatia a degenerat in ultimele saptamani si mai multe mii de persoane au ramas blocate la frontiera polonezo-belarusa, provocand tensiuni importante intre Minsk, sustinut de Moscova, si Bruxelles. Europenii acuza regimul presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko de faptul ca a orchestrat acest aflux de migranti – majoritatea provenind din Orientul Mijlociu – eliberandu-le vize, ca sa se razbune pentru sanctiunile occidentale.

Mai mult despre:

Comentarii: