externe

Premierul Poloniei indeamna popoarele din Federatia Rusa sa se „elibereze”: „Unele parti ale Rusiei sunt de fapt inchisori pentru popoarele care le locuiesc”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a indemnat popoarele care locuiesc in Federatia Rusa sa se „elibereze”.  „Unele parti ale Rusiei sunt de fapt inchisori pentru popoarele care le locuiesc”, arata premierul.

Popoarele care locuiesc pe teritoriul actualei Federatii Ruse, in special cecenii, ar putea sa se elibereze de opresiunea regimului de la Kremlin si sa obtina independenta, a declarat premierul polonez, citat de Korrespondent.

Potrivit acestuia, in prezent exista parti ale Rusiei care sunt de fapt inchisori pentru alte popoare. El considera ca aceste zone ale Rusiei, in special Cecenia, ar putea fi eliberate pentru a deveni independente.

Seful guvernului polonez a mentionat ca aceste popoare au luptat pentru libertatea lor timp de secole, iar in ultimele decenii – cu mare motivatie. „Cred ca aceasta tara (Cecenia – n.r.) isi merita independenta”, a subliniat premierul.

Mateusz Morawiecki a declarat ca le doreste ”vecinilor nostri rusi sa le fie mai bine in contextul unei tari normale, unei dezvoltari mormale si unor relatii normale”.

”Asta este ceea ce vor toate tarile sa se intample cu Rusia. Din nefericire, (ceea ce se intapla acum) nu este ceea ce asteptam de la ei in ultimele decenii, in ultimele secole”, a subliniat el.

De notat ca, in noiembrie 1990, in capitala Ceceniei, Groznii, a avut loc primul Congres national cecen, in cadrul caruia a fost ales Comitetul executiv al Congresului national general al poporului cecen (OKCHN).

OKCHN si-a stabilit ca obiectiv retragerea Ceceniei atat din RSFSR, cat si din URSS. Operatiunea a fost condusa de generalul-maior al fortelor aeriene sovietice Djohar Dudaev.

Acest lucru a dus la secesiunea de facto a Ceceniei din Rusia si la doua razboaie lungi in care Moscova a reusit sa inabuse fortele cecene.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

2 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

3 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

3 ore ago

Conservatorii de opere de arta evalueza daunele aduse operelor de arta salvate din incendiul de la Bursa de Valori din Copenhaga. Fatada cladirii s-a prabusit

Conservatorii de opere de arta evalueaza daunele aduse picturilor vechi de secole recuperate in urma…

3 ore ago

Reactia nervoasa a Moscovei dupa ce Argentina a cerut sa devina „partener global” al NATO

Argentina a cerut sa devina "partener global" al NATO, solicitare transmisa formal Aliantei in cadrul…

O oră ago

Posibila tentativa de sinucidere in statia de metrou Obor. Circulatia a fost intrerupta

Circulatia metrourilor a fost intrerupta, joi seara, pana la ora 20, dupa ce un calator…

O oră ago