Premierul Poloniei, semnal de alarma: „Statele Unite si Europa ar putea fi inlocuite de China – sau de China in tandem cu Rusia. Mai doreste lumea libera transatlantica sa ocupe o pozitie de lider?”

externe

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a publicat un articol de opinie in Politico in care avertizeaza asupta pericolului pe care il reprezinta o alianta intre Rusia si China asupra Europei si a intregii lumi occidentale. El cere ca Occidentul sa intervina mult mai hotarat pentru a apara Ucraina in fata invaziei rusesti.

„Statele Unite si Europa ar putea fi inlocuite de China – sau de China in tandem cu Rusia. Ne vom regasi intr-un capitol complet nou al istoriei mondiale, unul care ar putea fi scris in versiuni extrem de sangeroase. Exista tot mai multe semne ca lipsa unor masuri decisive impotriva Rusiei ar putea fi critica pentru Taiwan. China vede slabiciunea relativa a Rusiei si, in acelasi timp, vede cat de mult mai slab este Occidentul daca nu poate opri un imperiu in declin”, subliniaza premierul polonez.

„Mai doreste lumea libera transatlantica sa ocupe o pozitie de lider? Mai credem in continuare in universalitatea unor valori precum libertatea si dreptul la autodeterminare nationala? Avem determinarea de a le apara? In caz contrar, ne-am pierdut deja viitorul. Cu toate acestea, daca flacara care a insufletit civilizatia noastra timp de secole inca mai arde, este timpul sa o reaprindem si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a salva Ucraina”, incheie premierul Poloniei.

Textul integral publicat pe Politico:

Invazia Rusiei in Ucraina a anuntat cu siguranta sfarsitul unei ere de iluzii. Actiunile criminale ulterioare ale armatei ruse – masacrul civililor din Bucha, Borodyanka, Mariupol si Irpin – au dovedit ca Rusia post-sovietica nu este tara pe care si-o imaginase Occidentul. O confluenta de nationalism de moda veche, imperialism si colonialism supraincarcata de instrumente de propaganda hipermoderne: Aceasta este imaginea unui stat totalitar al secolului XXI. Aceasta este adevarata fata a Rusiei lui Vladimir Putin si trebuie sa fii cinic ca sa nu o recunosti. Si totusi, simpla diagnosticare a bolii nu este un leac. Nu este suficient sa renuntam la iluziile noastre in ceea ce priveste Rusia, trebuie sa ne lepadam si de iluziile fata de noi insine.

Au trecut mai mult de 120 de zile de la inceputul razboiului. Ucraina si armata sa pot fi mandre de rezistenta ferma pe care au opus-o uneia dintre presupusele cele mai puternice armate din lume. La 24 februarie, nimeni nu le dadea ucrainenilor sansa de a supravietui mai mult de cateva zile. Intre timp, ei nu numai ca au aparat Kievul, dar au respins inamicul mult spre est.

Cu toate acestea, abia acum am ajuns la punctul critic al acestui conflict. Multi au presupus ca scopul lui Putin era un blitzkrieg si cucerirea intregii Ucraine. In pofida potentialului enorm al Rusiei, preluarea controlului asupra unei tari atat de mari ca Ucraina, cu peste 40 de milioane de locuitori, ar fi intotdeauna o sarcina aproape imposibila. Cu toate acestea, obiectivul principal al Rusiei ramane nu doar acela de a paraliza Ucraina, ci si de a destabiliza si mai mult Occidentul. Si, in ciuda succeselor trupelor ucrainene, Rusia merge mai departe cu obiectivul sau central, distrugand industria, drumurile si scolile. Desi Ucraina a depasit asteptarile, rezistand Rusiei atat de mult timp, daca SUA si Europa nu intervin mai energic, un razboi prelungit ar putea insemna nu doar caderea Ucrainei, ci – pe termen lung – ascensiunea unei noi hegemonii globale, care va fi capabila sa marginalizeze lumea occidentala.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent ca Rusia ocupa 20% din teritoriul Ucrainei. Amploarea acapararii sangeroase a teritoriului de catre Putin este ca si cum SUA ar fi fost privata de Texas, California, Montana, Arizona, Oklahoma si New Jersey. Rusia este ca un piton, care isi prinde prada si asteapta pana cand aceasta este suficient de slaba pentru a o putea inghiti cu totul. Tergiversarea si pasivitatea vor juca in favoarea invadatorului. De aceea este atat de important ca Occidentul sa nu se mai amageasca ca sprijinul pe care l-am acordat pana acum armatei ucrainene este suficient.

Cele mai recente rapoarte ale serviciilor de informatii confirma faptul ca rusii isi consolideaza prezenta in teritoriile ocupate din Herson si Zaporojie. Ei nu numai ca isi maresc numarul de trupe, dar exploateaza si momentele de oboseala ucraineana pentru a construi fortificatii care vor impiedica o contraofensiva eficienta. Ucraina este prinsa in capcana. Functionarea normala a economiei este in mare parte imposibila astazi, iar Rusia paralizeaza exporturile de cereale si alimente.

Acesta nu mai este un conflict local. In intreaga lume, deficitele de pe piata alimentara, in special cele care pot aparea in Africa si in Orientul Mijlociu, sunt catalizatori ai unei noi crize de migratie. Aceasta este exact ceea ce vrea Putin. Actiunile Rusiei au deja consecinte globale sub forma unei inflatii putiniste. Iar efectele ulterioare sunt greu de estimat.

Egiptul, Algeria, Libia, Pakistanul, Tunisia, Marocul si tarile din Sahel se numara printre victimele indirecte ale acestui razboi si ale crizei alimentare care rezulta. Niciuna dintre acestea nu este oaza de pace. Fiecare dintre ele ar putea cadea cu usurinta in orbita unei influente rusesti mai puternice.

Iar in ceea ce priveste elefantul din camera, China – cel mai mare importator de alimente din Ucraina, razboiul din Ucraina nu va da o lovitura pozitiei sale economice. Cu toate acestea, ar putea fi un stimulent pentru a deveni mai activa in preluarea activelor globale. „Dragonul chinezesc” ar putea profita de aceasta ocazie pentru a face un salt urias inainte.

Pasivitatea geopolitica a lumii occidentale comporta riscul marginalizarii sale. Istoria ne invata ca conflictele prelungite sangereaza ambele parti, dar dictaturile au un avantaj in fata democratiilor. Acestea nu sunt responsabile in fata societatilor lor si pot plati pretul sangelui, chiar si cu opozitia cetatenilor lor. Nu trebuie sa uitam lectiile din Afganistan si Vietnam: Ambele confruntari tragice au dovedit ca lipsa de hotarare si implicarea in multi ani de razboi de gherila aduc in cele din urma numai pierderi. Dar aceste esecuri nu au dus la destramarea rapida a ordinii mondiale globale dintr-un singur motiv: Nu au existat candidati pentru un nou hegemon.

Acum totul este diferit. O infrangere a Ucrainei va avea consecinte mai profunde decat retragerea haotica din Afganistan sau infrangerea din Vietnam. Daca Ucraina cade, se vor prabusi si fundatiile pe care ne-am construit planurile de viitor.

Statele Unite si Europa ar putea fi inlocuite de China – sau de China in tandem cu Rusia. Ne vom regasi intr-un capitol complet nou al istoriei mondiale, unul care ar putea fi scris in versiuni extrem de sangeroase. Exista tot mai multe semne ca lipsa unor masuri decisive impotriva Rusiei ar putea fi critica pentru Taiwan. China vede slabiciunea relativa a Rusiei si, in acelasi timp, vede cat de mult mai slab este Occidentul daca nu poate opri un imperiu in declin.

Razboiul din Ucraina ne pune in fata o intrebare cruciala: Mai doreste lumea libera transatlantica sa ocupe o pozitie de lider? Mai credem in continuare in universalitatea unor valori precum libertatea si dreptul la autodeterminare nationala? Avem determinarea de a le apara? In caz contrar, ne-am pierdut deja viitorul. Cu toate acestea, daca flacara care a insufletit civilizatia noastra timp de secole inca mai arde, este timpul sa o reaprindem si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a salva Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: