externe

Slovacia anunta transferul a 13 avioane de lupta MiG-29 catre Ucraina, a doua zi dupa ce Polonia a trimis 4 MiG-29 in ajutorul Kievului. Reactia Rusiei: „Vor fi distruse”

Premierul slovac Eduard Heger a anuntat vineri, pe Twitter, ca 13 avioane de lupta MiG-29 au fost predate Ucrainei, scrie BBC.

„Guvernul slovac tocmai a aprobat trimiterea a 13 avioane de vanatoare MiG-29 in Ucraina! Promisiunile trebuie tinute, iar cand [presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky] @ZelenskyyUa a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de lupta, am spus ca vom face tot ce putem. Ma bucur ca si altii fac acelasi lucru”, a scris ministrul.

Moscova a reactionat in scurt timp: „Avioanele vor fi distruse”.

Joi, Polonia a anuntat ca va transfera 4 avioane de lupta MiG-29 Ucrainei in zilele urmatoare. In total, Polonia va transfera 10 astfel de avioane catre Kiev. Ucraina a cerut, de asemenea, Statelor Unite sa ii cedeze avioane de vanatoare F-16, dar administratia Joe Biden spune ca nu este inca pregatita sa faca acest lucru.

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anuntat, joi, dupa o intalnire cu noul presedinte al Cehiei, Petr Pavelm ca tara sa va trimite in Ucraina patru avioane MiG-29 „in zilele urmatoare”.

Cehia si Polonia sunt tari care se afla in avangarda absoluta atunci cand vine vorba de sprijinul acordat Ucrainei, a declarat presedintele Andrzej Duda, intr-o conferinta de presa dupa intalnirea cu presedintele ceh. Varsovia este prima capitala straina pe care generalul Petr Pavel a vizitat-o dupa preluarea mandatului.

In timpul conferintei, presedintele Andrzej Duda a fost intrebat despre avioanele de vanatoare MiG-29, pe care, asa cum a anuntat anterior premierul Mateusz Morawiecki, se asteapta ca Polonia sa le predea Ucrainei in termen de 4-6 saptamani.

„Este vorba despre (avioanele) MiG-29, care sunt inca aparate active in apararea aeriana a tarii noastre. Intr-adevar, o astfel de decizie a fost luata la nivelul autoritatilor de stat. Se poate spune cu siguranta ca trimitem literalmente aceste MiG-uri in Ucraina chiar in acest moment. In prezent, mai avem inca o duzina de aceste MiG-uri. Acestea sunt MiG-uri pe care le-am preluat la inceputul anilor 1990 de la armata est-germana. Acestia sunt ultimii lor ani de functionare, in functie de capacitatile lor tehnice”, a declarat presedintele, citat de RP.

„Vom preda Ucrainei patru avioane in stare de functionare deplina in urmatoarele zile. Restul avioanelor sunt in curs de intretinere, sunt pregatite”, a adaugat el, fara a preciza numarul exact de avioane MiG-29 pe care Polonia le va preda Ucrainei.

„Locul lor va fi luat de avioane FA-50 nou livrate din Coreea de Sud, primele fiind asteptate pana la sfarsitul anului. Si apoi escadrile de avioane F-35”, a subliniat el.

„In urmatorii ani, tot acest stoc (de avioane de lupta) va fi suplimentat, modernizat, dar vom avea si forte aeriene suplimentare, sub forma unor avioane de lupta supermoderne”, a conchis el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

52 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

42 de minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

55 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

2 ore ago