Premierul UK i-a spus lui Lavrov in fata la G20: „Putin ar fi trebuit sa fie aici. Tarile nu ar trebui sa isi invadeze vecinii”

externe

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat in cadrul summitului G20 ca Rusia trebuie „sa iasa din Ucraina si sa puna capat acestui razboi barbar”, confruntandu-i astfel pe oficialii lui Vladimir Putin prezenti la summit, informeaza Sky News.

Sunak a facut aceste comentarii in prima sesiune de marti, criticand absenta presedintelui rus la discutiile de pe insula indoneziana Bali.

„Este notabil ca Putin nu s-a simtit capabil sa ni se alature aici”, a spus el. „Poate ca daca ar fi facut-o, am fi putut continua sa rezolvam lucrurile. (…) Rusia sa iasa din Ucraina si sa puna capat acestui razboi barbar. Marea Britanie respinge aceasta agresiune. Vom sustine Ucraina atat timp cat va fi nevoie”, a declarat Sunak.

Putin a ales sa nu participe la discutii, Kremlinul dand vina pe programul incarcat al acestuia.

De asemenea, Sunak a transmis Rusiei ca „tarile nu ar trebui sa-si invadeze vecinii”.

„Este foarte simplu – tarile nu ar trebui sa isi invadeze vecinii, nu ar trebui sa atace infrastructura civila si populatiile civile si nu ar trebui sa ameninte cu escaladarea nucleara”, a spus el. „Cu siguranta ca acestea sunt lucruri asupra carora putem fi cu totii de acord”.

Inainte de intalnire, Sunak a declarat: „Putin si reprezentantii sai nu vor avea niciodata un loc legitim la masa pana cand nu vor pune capat razboiului lor ilegal din Ucraina”.

Putin l-a trimis pe Serghei Lavrov, ministrul de externe, la discutii in locul sau.

Acesta a fost dus la spital luni, avand o afectiune cardiaca, au declarat autoritatile indoneziene – desi Ministerul rus de Externe a respins afirmatiile ca fiind „stiri false”.

Un proiect de declaratie a liderilor principalelor economii ale Grupului celor 20 (G20), consultat marti de Reuters, condamna ferm razboiul din Ucraina si a subliniat ca acesta exacerbeaza fragilitatile economiei globale.

„Au existat si alte opinii si evaluari diferite ale situatiei si ale sanctiunilor”, se arata in proiectul de declaratie, confirmat de un diplomat european.

Documentul de 16 pagini nu a fost inca adoptat de membrii G20.

Citeste si: Cum se traduce lipsa lui Putin de la summitul G20. Politolog rus: „La un summit, trebuie sa ai intalniri si sa te fotografiezi. Or, cu cine avea sa vorbeasca si sa se fotografieze?”

De asemenea, Adunarea Generala a ONU a adoptat luni o rezolutie neobligatorie in favoarea crearii unui mecanism de despagubire pentru distrugerile, de natura umana si materiala, cauzate de invazia Rusiei in Ucraina, informeaza AFP.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto, Moscova nu s-a putut opune adoptarii acestei rezolutii sustinute de Ucraina, Canada, Tarile de Jos si Guatemala, care a primit 94 de voturi, mai putin decat cele 143 de condamnare a anexarilor ilegale ale Rusiei pe 12 octombrie.

Impotriva au votat 14 tari, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia si s-au abtinut 73 de tari, in principal de pe continentul african, dar si Brazilia, Israel sau India.

Aceasta rezolutie cere ca Rusia sa fie „considerata responsabila pentru orice incalcare” a dreptului international si a Cartei ONU in Ucraina si „sa isi asume consecintele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel international, in special prin repararea daunelor” materiale si umane.

Stabileste, de asemenea, necesitatea de a crea,”in cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare” si „un registru international al daunelor pentru a lista (…) probe si informatii referitoare la cererile de despagubire” ale persoanelor fizice, juridice si ale statului ucrainean.

„Ucraina va avea sarcina dificila de a reconstrui tara si de se redresa dupa razboi. Dar aceasta redresare nu va fi niciodata completa fara un sentiment al dreptatii pentru victimele razboiului” dus de rusi, a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, de la tribuna Adunarii Generale.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat rezolutia.”De la eliberarea Hersonului la victoria diplomatica de la New York. Adunarea Generala a Natiunilor Unite tocmai a dat unda verde crearii unui mecanism de despagubire de catre Rusia pentru crimele comise in Ucraina”, a declarat el pe Twitter. „Agresorul va plati pentru ce a facut!”, a adaugat Zelenski.

La sediul ONU din New York, reprezentantul Rusiei a denuntat dorinta tarilor occidentale de a legitima in avans folosirea a „miliardelor de dolari” din activele rusesti inghetate pentru a sanctiona Moscova, inclusiv pentru achizitionarea de arme pentru Ucraina.

Richard Gowan, analist la International Crisis Group, a explicat pentru AFP ca „rezolutia nu va fi obligatorie, dar va oferi Ucrainei o baza politica pentru a pregati terenul pentru a obtine despagubiri din partea Rusiei”. Astfel,”registrul de daune propus ar cuantifica ceea ce se datoreaza Ucrainei”.

In discursul sau, ambasadorul ucrainean a dat exemplul Comisiei de compensare infiintata de Consiliul de Securitate al ONU si care a activat intre 1991 si 2022, care i-a permis Kuweitului sa recupereze din partea Irakului 52,4 miliarde de dolari pentru daunele cauzate de invazia din august 1990.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: