Premierul UK sustine ca nimeni nu i-a spus ca nu are voie sa dea petreceri in perioada lockdown-ului: „Nu am fost avertizat”. Mare scandal la Londra, Johnson este la un pas sa fie demis

politica

Premierul britanic, Boris Johnson, a negat „categoric” ca ar fi stiut ca o petrecere cu bauturi in gradina resedintei sale oficiale (Downing Street no. 10)  risca sa incalce regulile de izolare.

„Nimeni nu m-a avertizat ca era impotriva regulilor”, a declarat premierul, adaugand: „Mi-as fi amintit asta”.

Fostul consilier Dominic Cummings spune ca l-a avertizat pe Johnson la momentul respectiv si l-a acuzat ca i-a indus in eroare pe parlamentarii invitati in aceasta privinta.

Intrebat daca ar demisiona daca se va descoperi ca i-a indus in eroare pe parlamentari, Johnson a spus: „Nu, nu, nu. Sa vedem ce spune raportul”.

Functionarul public de rang inalt Sue Gray urmeaza sa publice un raport despre presupusa incalcare a regulilor Covid la reuniunile din Downing Street.

Pe blogul sau, Cummings, care inca lucra in Downing Street in momentul petrecerii cu bauturi din 20 mai 2020, a declarat ca ar jura sub juramant ca l-a avertizat pe prim-ministru ca va fi un eveniment care va incalca regulile.

El a sustinut ca premierul a ignorat avertismentele sale la momentul respectiv.

Alti doi fosti oficiali de pe Downing Street au declarat pentru BBC ca isi amintesc ca Cummings le-a spus in acea zi ca l-a sfatuit pe premier sa nu permita ca petrecerea cu bauturi sa aiba loc.

Intrebat despre afirmatiile lui Cummings cu ocazia unei vizite la un spital din nordul Londrei, Johnson a spus: „Pot sa va spun in mod categoric ca nimeni nu a spus ca acest lucru a fost ceva care sa fie impotriva regulilor, care sa incalce regulile Covid”.

Angela Rayner, numarul 2 in Partidul Laburist, a declarat ca „Boris Johnson stie in mod clar ca este sfarsitul drumului”. „El este prim-ministru, el a stabilit regulile, nu avea nevoie ca cineva sa ii spuna ca petrecerea la care a participat le-a incalcat. Daca ar avea vreun respect pentru publicul britanic, ar face un lucru decent si ar demisiona”, a subliniat laburista.

Johnson a repetat scuzele pe care le-a prezentat saptamana trecuta in fata parlamentarilor pentru „greselile” facute cu privire la intalnirea din mai 2020: „Asa cum am spus in Camera Comunelor, cand am iesit in acea gradina am crezut ca particip la un eveniment de lucru”.

El a spus ca nu a vazut e-mailul trimis de un consilier de rang inalt – secretarul sau privat principal, Martin Reynolds – prin care personalul era invitat la „bauturi distantate din punct de vedere social in gradina de la  Numarul 10”.

„L-am vazut abia zilele trecute. L-am vazut doar cand a aparut”, a declarat premierul.

„Ceea ce imi amintesc este ca am iesit in acea gradina pentru o scurta perioada de timp si timp de 25 de minute am multumit personalului care a lucrat la Covid, care continua sa lucreze la Covid, iar apoi m-am intors la birou”.

El a spus ca va face o noua declaratie cu privire la presupusele incalcari ale regulilor in Downing Street atunci cand Sue Gray isi va publica raportul, care este asteptat in curand.

Sase parlamentari conservatori au declarat public pana acum ca nu au incredere in prim-ministru, in timp ce laburistii, liberal-democratii si SNP il indeamna sa demisioneze.

Cincizeci si patru de parlamentari conservatori trebuie sa scrie scrisori prin care sa ceara plecarea lui Johnson pentru a declansa o competitie pentru conducerea partidului.

Mai mult despre:

Comentarii: