Premierul Ungariei bate cu pumnul in masa si avertizeaza SUA: „NU vom sustine”

externe

Budapesta nu va sustine niciun acord comercial intre Statele Unite si Uniunea Europeana care ar reduce jurisdictia instantelor ungare in dispute legate de comert, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, relateaza Reuters.

Orban a vorbit in special despre chestiunea daca disputele comerciale vor fi rezolvate la nivelul instantelor nationale sau oferite unei instante din afara Ungariei.

Nu pot sustine un acord de liber-schimb care muta jurisdictia privind disputele de la sistemul de justitie ungar spre un loc izolat si necunoscut de noi, unde nu avem nicio sansa sau cel putin nu vedem posibilitatea de a avea reguli corecte„, a declarat Orban la postul national de radio, citat de Agerpres.

Uniunea Europeana poarta negocieri cu SUA privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) care ar elimina barierele tarifare. Acest acord important ar crea o piata transatlantica de 800 de milioane de persoane si care ar cuprinde aproape jumatate din economia mondiala.

Totusi, oponentii intelegerii se tem ca multinationalele americane s-ar putea folosi de un mecanism de rezolvare a disputelor investitor-stat (ISDS) pentru a contesta legislatia UE invocand ca aceasta este restrictiva in privinta comertului liber.

Orban a atras atentia ca este nevoie de precautie si a avertizat ca nu va accepta un acord care ar afecta interesele Ungariei.

„Cea mai importanta chestiune, dincolo de cum afecteaza aceasta un sector sau altul, este daca acordul de liber schimb va face ca Ungaria sa-si piarda o parte din suveranitate„, a declarat Orban.

Negocierile privind TTIP au fost lansate in iulie 2013, iar negociatorii incearca sa obtina un acord care nu vizeaza doar comertul, ci merge pana la a elimina barierele in calea afacerilor, in cea mai ampla intelegere de acest tip.

Un oficial european de rang inalt si-a exprimat luna trecuta speranta ca va putea fi obtinut un acord pana la inceputul lui 2016.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: