Premierul Ungariei se alatura Poloniei in lupta contra Bruxellesului. Rezolutie de sustinere a Varsoviei: „Se fac eforturi pentru a priva statele membre de puteri pe care nu le-au cedat niciodata UE, fara a modifica tratatele UE”

externe

Premierul ungar Viktor Orban a semnat sambata o rezolutie de sustinere a unei hotarari judecatoresti poloneze care a dat intaietate Constitutiei poloneze fata de legislatia UE, informeaza Deutsche Welle.

Premierul conservator ungar Viktor Orban a semnat sambata o rezolutie de sustinere a hotararii de joi a Tribunalului Constitutional din Polonia. In hotarare se spune ca legea suprema poloneza prevaleaza asupra legislatiei UE.

Rezolutia lui Orban face din Ungaria singura tara din UE care a sustinut in mod oficial hotararea controversata a Curtii Constitutionale din Polonia.

Decizia tribunalului polonez sustine ca anumite parti din legislatia UE sunt incompatibile cu constitutia Poloniei si – in cazul in care exista un conflict –  constitutia poloneza trebuie sa primeze asupra legilor UE respective.

In timp ce guvernul conservator al Poloniei a salutat aceasta decizie, Bruxelles-ul a fost mai putin entuziast, deoarece aceasta adanceste diviziunea dintre Comisia Europeana si Polonia in ceea ce priveste revizuirea sistemului judiciar al acestei tari.

Rezolutia ungara vine ca urmare a ceea ce Orban numeste „proasta practica a institutiilor europene”.

„Se fac eforturi pentru a priva statele membre de puteri pe care nu le-au cedat niciodata UE, fara a modifica tratatele UE”, se arata in rezolutie.

Rezolutia ungara acuza UE de extinderea excesiva a competentelor sale.

„Primatul dreptului UE ar trebui sa se aplice numai in domeniile in care UE are competente, iar cadrul pentru aceasta este stabilit in tratatele fondatoare ale UE”, se afirma in rezolutie.

Partidul conservator polonez de guvernamant, Lege si Justitie, reface de ani de zile sistemul judiciar polonez dupa imaginea sa. Criticii il acuza ca a exercitat presiuni asupra judecatorilor si a facut numiri ilegale, inclusiv la Curtea Constitutionala a tarii.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, si ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, au emis vineri seara tarziu o declaratie comuna in care solicita Poloniei sa respecte legislatia UE.

In declaratia lor se afirma ca Polonia are obligatia morala si juridica de a respecta normele comune care guverneaza toate tarile care formeaza blocul celor 27 de state membre.

„Calitatea de membru al UE presupune o supunere deplina si fara restrictii la valorile si regulile comune”, au scris ministrii, adaugand: „Desigur, acest lucru este valabil si pentru Polonia, care ocupa un loc foarte central in cadrul UE”.

Foto: DepositPhotos

Mai mult despre:

Comentarii: