Premierul Ungariei, Viktor Orban, ameninta ca va bloca toate ajutoarele Uniunii Europene pentru Ucraina, inclusiv cele umanitare

externe

Viktor Orban, blocare, ajutoare UE, Ucraina, aderare, scrisoare, Charles Michel

Premierul ungar Viktor Orban ameninta ca va bloca toate ajutoarele Uniunii Europene pentru Ucraina, inclusiv cele umanitare, precum si viitoarea aderare a tarii la blocul comunitar, daca liderii UE nu vor accepta sa isi revizuiasca intreaga strategie de sprijin pentru Kiev, potrivit unei scrisori consultate de publicatia Politico.

In scrisoarea adresata sefului Consiliului European, Charles Michel, liderul ungar spune ca nicio decizie privind finantarea Ucrainei, deschiderea negocierilor de aderare la UE sau noi sanctiuni impotriva Rusiei nu poate fi luata pana cand aceasta „discutie strategica” nu va avea loc atunci cand liderii se vor reuni la Bruxelles, la mijlocul lunii decembrie.

„Consiliul European ar trebui sa faca un bilant al implementarii si eficacitatii politicilor noastre actuale fata de Ucraina, inclusiv a diferitelor programe de asistenta”, scrie Orban in scrisoare, care nu este datata, dar poarta stampila biroului sau.

El intreaba, de asemenea, de ce ar trebui ca Europa sa continue sa sprijine Ucraina intr-un moment in care Statele Unite, care au furnizat cea mai mare parte a ajutorului militar pentru Kiev, ar putea sa nu mai poata continua finantarea din cauza unui blocaj partizan in ceea ce priveste sprijinul viitor.

„Consiliul European trebuie sa aiba o discutie sincera si deschisa cu privire la fezabilitatea obiectivelor strategice ale UE in Ucraina”, se arata in scrisoare.

„Mai consideram aceste obiective realizabile in mod realist? Este aceasta strategie sustenabila fara un sprijin solid din partea Statelor Unite? Putem lua drept garantat un sprijin continuu din partea Statelor Unite? Cum concepem arhitectura de securitate a Europei dupa razboi?”, continua scrisoarea.

Acesta adauga ca „Consiliul European nu este in masura sa ia decizii-cheie cu privire la garantiile de securitate propuse sau la sprijinul financiar suplimentar pentru Ucraina, sa aprobe consolidarea in continuare a regimului de sanctiuni al UE sau sa convina asupra viitorului procesului de extindere decat daca se ajunge la un consens cu privire la viitoarea noastra strategie fata de Ucraina”.

Scrisoarea lui Orban ridica miza unui conflict de lunga durata intre Budapesta si Bruxelles, care retine 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza ingrijorarilor ca tara nu respecta standardele UE privind statul de drept.

Fara a spune acest lucru in mod direct, scrisoarea sugereaza ca Budapesta si-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca plata unui ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, bani necesari pentru a finanta guvernul ucrainean in timp ce fortele sale armate lupta impotriva unei invazii rusesti la scara larga.

Pe langa cele 50 de miliarde de euro, Orban ameninta sa blocheze un ajutor militar planificat de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, precum si deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Kievului la Uniunea celor 27 de membri, pe care liderii sperau sa le aprobe la urmatoarea reuniune a Consiliului European din 14 si 15 decembrie.

Potrivit unui diplomat UE, caruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre deliberarile confidentiale, Orban a „pus capcane” in intregul proces decizional al UE privind Ucraina, ca parte a unei strategii de a creste presiunea asupra Comisiei Europene pentru a elibera cele 13 miliarde de euro pentru Ungaria.

Diplomatul a continuat spunand ca, in timp ce in alte ocazii, Budapesta s-a abtinut la voturi cheie si a permis UE sa aplice sanctiuni Rusiei, cu aceasta ocazie, „nu vad ca acest lucru sa se intample”.

„Nu este o chestiune de neutralitate pentru Ungaria”, a spus trimisul. „Este vorba despre o parghie de presiune si santaj”.

Amenintarea lui Orban vine intr-un moment deosebit de sensibil pentru Ucraina, in timp ce fortele armate ale Kievului se lupta sa obtina victorii impotriva trupelor rusesti invadatoare si imediat dupa ce consilierul pentru securitate nationala al Statelor Unite, Jake Sullivan, a avertizat ca „fereastra se inchide” in ceea ce priveste ajutorul american pentru Ucraina.

In contextul in care Ungaria intensifica tensiunile si ameninta sa deturneze summitul liderilor UE din decembrie, unele tari se gandesc deja la modalitati de a ocoli Budapesta si de a mentine fluxul de ajutor catre Kiev.

Una dintre aceste solutii ar putea consta in trimiterea de catre tarile UE a ajutorului financiar catre Ucraina prin intermediul unor acorduri bilaterale, mai degraba decat prin intermediul structurilor UE, ceea ce ar putea bloca efectiv actiunile de sabotaj ale regimului de la Budapesta.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: