PREMIILE OSCAR 2015: „Birdman” – Cel mai bun film al anului

life

„Birdman”, al regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu, a castigat Oscarul pentru „Cel mai bun film al anului” la cea de-a 87-a editie a premiilor Academiei Americane de Film, desfasurata duminica seara, la Los Angeles. Lungmetrajul este o comedie neagra, povestea unui fost star de cinema, devenit celebru prin rolul omului pasare, „Birdman”, care incearca sa redobandeasca gloria de odinioara jucand intr-un spectacol de teatru de cu totul alta factura decat filmele care l-au propulsat in lumea vedetelor. Pelicula a avut cel mai mare numar de nominalizari, noua, si a obtinut cele mai multe premii, patru.

La aceasta categorie au mai fost nominalizate productiile „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” si „Whiplash”.

Filmul „Birdman” i-a adus cineastului mexican Alejandro G. Inarritu si Oscarul pentru regie.

Cea mai buna actrita in rol principal —Julianne Moore

Julianne Moore si-a confirmat statutul de mare favorita si a castigat duminica premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal cu productia „Still Alice”, in care joaca rolul unei profesoare universitare care este diagnosticata cu maladia Alzheimer.

Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizata de patru ori. Actrita in varsta de 54 de ani era marea favorita a categoriei dupa ce a mai castigat cu acest rol si un Glob de Aur, un premiu SAG si un premiu BAFTA.

La aceasta categorie au mai fost nominalizate Marion Cotillard (‘Two Days, One Night’), Felicity Jones (‘The Theory of Everything’), Rosamund Pike (‘Gone Girl’) si Reese Witherspoon (‘Wild’).

Cel mai bun actor in rol principal — Eddie Redmayne

Actorul britanic Eddie Redmayne a castigat duminica premiul Oscar la categoria cel mai bun actor in rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking in filmul biografic „The Theory of Everything”.

Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul in varsta de 33 de ani, care a mai castigat cu aceasta interpretare si un Glob de Aur, un premiu SAG si unul BAFTA.

La aceasta categorie au mai fost nominalizati Steve Carell („Foxcatcher”), Bradley Cooper (‘American Sniper’), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”) si Michael Keaton („Birdman”).

Cea mai buna regie — Alejandro Gonzalez Inarritu pentru filmul „Birdman”.

Cel mai bun scenariu adaptat — Graham Moore pentru filmul „The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original— Alejandro Gonzalez Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris si Armando Bo pentru filmul „Birdman”.

Cea mai buna coloana sonora — „The Grand Budapest Hotel”.

Cea mai buna melodie originala — „Glory” din „Selma” (Common and John Legend).

Cel mai bun lungmetraj documentar — „Citizenfour”.

Cel mai bun montaj —”Whiplash”.

Cea mai buna imagine— „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”.

Cea mai buna regie artistica— „The Grand Budapest Hotel”.

„Big Hero 6”, „Cel mai bun film de animatie”

Filmul ‘Big Hero 6’ al studiurilor Disney, o poveste despre un adolescent pasionat de robotica pentru care aventurile incep odata cu intalnirea cu un robot gonflabil, foarte simpatic, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animatie, conform Reuters.

„A fost un an minunat pentru filmul de animatie si ne simtim privilegiati sa ne aflam acum, aici”, a declarat unul dintre regizorii productiei, Don Hall. „Odata ca niciodata era un baietel cu fata plina de pistrui care i-a spus mamei si tatalui lui ca vrea sa lucreze la Walt Disney Animation, iar ei au facut ceva minunat. L-au sustinut”, a mai adaugat el, multumindu-le parintilor sai.

Vocile personajelor principale sunt interpretate de Scott Adsit (robotul asistent medical Baymax) si de Ryan Potter (Hiro). Filmul regizat de Don Hall alaturi de Chris Williams s-a dovedit un important succes de casa, reusind incasari de peste 521 de milioane de dolari.

Prin ‘Big Hero 6’ studiourile Disney au castigat al doilea Oscar consecutiv dupa cel primit pentru ‘Frozen’.

La aceasta categorie au mai fost nominalizate productiile ‘How to Train Your Dragon 2 (DreamWorks Animation), ‘The Boxtrolls’ (Laika Studios), ‘The Tale of the Princess Kaguya’ (Studio Ghibli) si ‘Song of the Sea’ (Cartoon Saloon).

Cel mai bun scurtmetraj animat —”Feast”.

Cele mai bune efecte vizuale — „Interstellar”.

Patricia Arquette, premiul pentru „Cea mai buna actrita in rol secundar”

Patricia Arquette a castigat primul sau premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care lupta pentru a-si creste cei doi copii in „Boyhood”, conform Reuters.

Arquette, 46 de ani, a castigat numeroase premii cu acest rol si era marea favorita a categoriei de Oscar pe care a castigat-o.

Miniona actrita blonda, care provine dintr-o familie dedicata cinematografiei, alaturi de fratele si sora sa David si Rosanna Arquette, a jucat in peste 40 de filme incepand cu a doua parte a anilor ’80. Cunoscuta pentru rolurile sale din seriale de televiziune precum ‘CSI’ sau ‘Medium’ (care i-a adus si un premiu Emmy), Patricia Arquette a primit in 2002 rolul mamei divortate Olivia Evans in filmul neobisnuit al regizorului Richard Linklater, care urmareste, in timp real, 12 ani din viata unei familii americane.

La aceasta categorie au mai fost nominalizate actritele Laura Dern (‘Wild’), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”) si Meryl Streep („Into the Woods”).

Cel mai bun mixaj de sunet — „Whiplash”.

Cel mai bun montaj de sunet — „American Sniper”.

Cel mai bun scurtmetraj documentar —”Crisis Hotline: Veterans Press 1″

Cel mai bun scurtmetraj de fictiune — „The Phone Call”.

Drama poloneza „Ida” a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain

Drama poloneza „Ida” a castigat duminica premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, primul Oscar obtinut de cinematografia din Polonia, conform AFP si Reuters. Filmul realizat in alb-negru, in regia lui Pawel Pawlikowski, a fost considerat unul dintre favoritii acestei categorii, la mare lupta cu productia rusa „Leviathan”.

Productia urmeaza destinul unei tinere calugarite catolice in Polonia anilor ’60 care descopera ca este de origine evreiasca. La aceasta categorie au mai fost nominalizate peliculele „Leviathan” (Rusia), „Tangerines” (Estonia), „Wild Tales” (Argentina) si „Timbuktu” (Franta/Mauritania).

Cel mai bun machiaj/ cea mai buna coafura —”The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon).

Cele mai bune costume —”The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

J.K.Simmons, premiul pentru „Cel mai bun actor in rol secundar”

J.K. Simmons a castigat duminica premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, in cadrul celei de-a 87-a Gale a Premiilor Oscar pentru rolul unui profesor de muzica tiranic, in filmul ‘Whiplash’, de Damien Chazelle, conform AFP si Reuters.

La aceasta categoria au mai fost nominalizati actorii Mark Ruffalo (‘Foxcatcher’), Edward Norton (‘Birdman’), Ethan Hawke (‘Boyhood’) si Robert Duvall (‘The Judge’). Actorul a primit premiul din mainile frumoasei Lupita Nyong’o. El i-a multumit sotiei sale pentru sustinere si i-a indemnat pe cei prezenti in sala sa nu uite sa-si sune parintii pentru a le multumi. Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul in varsta de 60 de ani. Simmons era marele favorit al categoriei dupa ce a castigat majoritatea premiilor importante decernate inainte de Oscar cu acest rol.

Gala celei de-a 87-a editii a Premiilor Oscar acordate de Academia Americana de Film a inceput la Dolby Theater din Los Angeles, dupa ce invitatii au defilat, rand pe rand, timp de doua ore, pe covorul rosu si au pozat in fata sutelor de fotografi acreditati la acest eveniment si a celor peste 700 de fani care au reusit sa obtina un loc in tribuna special amenajata la intrarea in cladire. Maestrul de ceremonii din acest an este artistul american Neil Patrick Harris, de 41 de ani, care are deja o bogata experienta ca prezentator de patru ori a premiilor Tony, cunoscute drept Oscarurile pentru teatru, si de doua ori a premiilor Emmy, care recompenseaza cele mai remarcabile realizari din domeniul televiziunii.

Spectacolul este urmarit de 3.300 de persoane din sala teatrului hollywoodian si de milioane de telespectatori din intreaga lume si va fi reflectat de peste 915 mijloace de comunicare de presa.

Premiile se vor decerna la 24 de categorii, dar organizatorii au pregatit 50 de statuete aurite — fiecare cu o inaltime de 34,2 centimetri si o greutate de 3,85 kilograme—, avand in vedere ca, in unele cazuri, pot exista mai multi castigatori la o aceeasi categorie. Vedetele alese pentru inmanarea pretioaselor trofee vor citi numele laureatilor inscrise in plicuri de culoare alb-sidefiu pe care este desenata statueta si pe care fericitii castigatori le vor primi spre amintire.

Editia din acest an a avut un numar record de candidati: 323 de filme, 20 de pelicule de desene animate si 134 de documentare. La startul competitiei pentru categoria „Cel mai bun film intr-o limba strain” s-au inscris 83 de tari, iar sub aspect muzical, au fost retinute 114 teme si 79 de melodii originale.

Votul pentru Oscaruri, acordat de membrii Academiei de Film, s-a inchis in data de 17 februarie si, la bursa pariurilor, castigatorii Oscarurilor sunt dati cu o marja minima de eroare la unele categorii, in schimb incertitudinea continua sa planeze in legatura cu pelicula care va obtine titlul de „Cel mai bun fim al anului” din cele opt nominalizate. Cu cele mai mari sanse sunt creditate „Birdman”, al regizorului Alejandro Gonzalez Inarritu, si ‘Boyhood’, regizat de Richard Linklater. In carti pare sa fie si „American Sniper”, cel mai scump film nominalizat la aceasta categorie. Realizarea peliculei a costat 58 de milioane de dolari, dar incasarile sale au depasit deja 250 de milioane de dolari, asa incat este sigur castigatoare, macar din acest punct de vedere.

Sursa: Agerpres

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: