externe

Premiul Nobel: Claudia Goldin castiga premiul pentru economie in 2023. Contestatarii spun ca, de fapt, acesta nu este un premiu Nobel

Istoricul economic american Claudia Goldin a fost desemnat luni laureat al Premiului Nobel pentru Stiinte Economice pentru cercetarile sale privind rolul femeilor pe piata muncii de-a lungul secolelor si cauzele diferentelor salariale persistente dintre barbati si femei, relateaza Deutsche Welle.

Este, fara indoiala, cel mai prestigios premiu din domeniul economiei. Pe lista celor 92 de castigatori anteriori ai acestuia se afla unii dintre cei mai influenti si mai cunoscuti economisti ai secolului trecut.

Anul trecut, premiul a fost impartit in mod egal intre trei economisti americani: Ben Bernanke, Douglas Diamond si Philip Dybvig, pentru cercetarile lor privind bancile si crizele financiare.

Cu toate acestea, premiul nu a fost lipsit de controverse. De la disputa cu privire la validitatea sa ca premiu Nobel in sine, pana la diverse dezacorduri cu privire la unii dintre castigatori, premiul a fost o sursa de dispute considerabile.

Premiile Nobel sunt cinci premii distincte care au fost stabilite in testamentul din 1895 al lui Alfred Nobel, un inginer si inventator suedez cunoscut pentru crearea dinamitei.

Cele cinci premii initiale, in domeniile fizicii, chimiei, fiziologiei sau medicinei, literaturii si pacii, urmeaza sa fie acordate, dupa spusele lui Nobel, „celor care, in cursul anului precedent, au adus cel mai mare beneficiu omenirii”.

Premiul pentru economie a fost adaugat in 1968, la mai bine de 70 de ani de la moartea lui Nobel, de catre banca centrala suedeza. Banca a finantat infiintarea premiului, care este administrat de Fundatia Nobel si acordat „in memoria lui Alfred Nobel”.

Din cauza faptului ca premiul pentru economie nu a facut parte din intentia initiala a lui Nobel, multi critici spun ca nu ar trebui sa fie considerat un Nobel si ca prestigiul sau nu este justificat.

Fundatia Nobel insasi nu ar putea fi mai clara cand afirma ca premiul pentru economie nu este de fapt un premiu Nobel. „Premiul in stiinte economice nu este un premiu Nobel”, se precizeaza pe site-ul oficial al Premiului Nobel.

Unii politicieni suedezi au pledat pentru abolirea premiului, in timp ce unii dintre laureati au declarat ei insisi ca premiul nu ar trebui sa fie acordat. Atunci cand Friedrich Hayek a castigat premiul in 1974, el a spus in discursul sau ca „Premiul Nobel confera unui individ o autoritate pe care in economie niciun om nu ar trebui sa o detina”.

Cine decide cine castiga?

Comitetul pentru Premiul Sveriges Riksbank in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel, format de obicei din cel putin cinci economisti sau profesori, este numit de Academia Regala Suedeza de Stiinte. Sarcina sa este de a analiza nominalizarile si de a propune o lista finala de potentiali castigatori in fiecare an.

Procesul de nominalizare implica trimiterea de catre comitet a unor formulare confidentiale catre „persoanele care sunt competente si calificate sa nominalizeze”, potrivit site-ului oficial.

Informatiile despre cine a nominalizat pe cine nu pot fi facute publice timp de 50 de ani. Decizia finala cu privire la castigatorul premiului este luata de intreaga Academie Regala Suedeza de Stiinte, in urma recomandarilor comitetului.

Incepand cu premiul din 2022, au fost acordate 54 de premii unui numar total de 92 de persoane. Aproape doua treimi – 61 de laureati in total – sunt americani, urmati la distanta de Marea Britanie, Franta, Canada si Norvegia.

Premiile au fost acordate pentru o gama larga de motive, recunoscand mai multe domenii de cercetare si teorie economica.

In 2021, economistul Paul Krugman, care a castigat el insusi premiul in 2008, a scris in The New York Times: „Premiile Nobel pentru economie sunt acordate pentru cercetari pe termen lung, nu pentru rolul economistilor in dezbaterile actuale, asa ca nu au neaparat o mare influenta asupra momentului politic.”

Castigatorul premiului Nobel primeste o medalie de aur, o diploma si un premiu in bani. In acest an, premiile, inclusiv premiul pentru economie, sunt in valoare de 11 milioane de coroane suedeze (948.000 de euro; 1.000.000 de dolari) la fiecare categorie. Exista, de asemenea, garantia aproape certa a unei recunoasteri pe viata.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

3 ore ago