Premiul Nobel pentru Literatura a fost obtinut de o scriitoare de 82 de ani, Annie Ernaux. Ea inca nu a aflat marea veste

externe

Scriitoarea franceza Annie Ernaux a primit premiul Nobel pentru Literatura, au anuntat joi, la Stockholm, organizatorii, informeaza CNN.

Ernaux, in varsta de 82 de ani, a scris o serie de romane celebre, dintre care multe sunt autobiografice. Prima sa carte, „Les armoires vides”, a fost publicata in franceza in 1974, iar in engleza sub titlul „Cleaned Out” in 1990. Cea de-a patra sa lucrare, „La place” (1983) sau „Locul unui barbat” (1992), a ridicat-o la rang de vedeta.

Premiul i-a fost acordat „pentru curajul si acuitatea clinica cu care descopera radacinile, instrainarile si constrangerile colective ale memoriei personale”.

Opera lui Ernaux este strans inspirata de propria viata si mediaza asupra familiei, clasei, politicii si genului.

„Opera ei este fara compromisuri si scrisa intr-un limbaj simplu si curat”, a declarat joi Anders Olsson de la Academia Suedeza, care a anuntat distinctia.

„Iar atunci cand, cu mare curaj si acuitate clinica, dezvaluie agonia experientei de clasa, descriind rusinea, umilinta, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine esti, ea a realizat ceva admirabil si durabil”, a adaugat Olsson.

Academia a declarat ca nu a putut sa o contacteze pe Ernaux inainte de a-i dezvalui victoria, dar spera ca aceasta va afla in curand despre realizarea sa.

Premiile Nobel au fost acordate pe parcursul intregii saptamani, premiile stiintifice fiind anuntate de luni pana miercuri. Vineri, va fi dezvaluit castigatorul Premiului pentru Pace.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: