Premiul Nobel pentru Pace 2023 merge la Narges Mohammadi, activista iraniana pentru drepturile femeilor, incarcerata de Teheran

externe

mohammadi, premiul nobel pentru pace

„Comitetul Nobel norvegian a decis sa acorde Premiul Nobel pentru Pace 2023 lui Narges Mohammadi pentru lupta sa impotriva opresiunii femeilor din Iran si pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului si a libertatii pentru toti”, a precizat comitetul intr-un comunicat, relateaza Reuters, preluata de France 24.

Mohammadi este unul dintre cei mai importanti activisti pentru drepturile omului din Iran, care a militat pentru drepturile femeilor si pentru abolirea pedepsei cu moartea.

In prezent, ea ispaseste mai multe sentinte in inchisoarea Evin din Teheran, care insumeaza aproximativ 12 ani de inchisoare, potrivit organizatiei de aparare a drepturilor Front Line Defenders, una dintre numeroasele perioade in care a fost detinuta in spatele gratiilor. Printre acuzatii se numara raspandirea propagandei impotriva statului.

Mohammadi este sefa adjuncta a Centrului Aparatorilor Drepturilor Omului, o organizatie neguvernamentala condusa de Shirin Ebadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2003.

Mohammadi este cea de-a 19-a femeie care castiga premiul vechi de 122 de ani.

Premiul Nobel pentru Pace, in valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adica aproximativ 1 milion de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, la comemorarea mortii industriasului suedez Alfred Nobel, care a infiintat premiile prin testamentul sau din 1895.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: