externe

Preot ortodox arestat in Rusia, a spus ca „trupele trimise in Ucraina vor sfarsi in iad”: „Voi sunteti agresorii care si-au atacat vecinul pasnic”

Rusia a arestat un preot al Bisericii Ortodoxe care a spus ca trupele rusesti din Ucraina se duc in iad, potrivit mai multor articole din presa rusa, citate de Business Insider.

Ioann Kurmoiarov a fost retinut marti la Sankt Petersburg pentru ca a raspandit „stiri false” despre armata, a relatat agentia de presa rusa 78. Postul rusesc independent Mediazona a confirmat arestarea lui Kurmoiarov, citand serviciul de presa al instantelor regionale.

In martie, Kurmoiarov postase pe YouTube un videoclip de opt minute intitulat: „Cine va fi in iad si cine va fi in rai?”. Publicatia rusa Baza a relatat ca acesta a fost motivul arestarii.

In videoclip, Kurmoyarov a exprimat initial unele opinii pro-Kremlin, spunand ca este de acord cu Rusia „aparand” regiunea Donbas din estul Ucrainei – care a fost ocupata ani de zile de fortele separatiste sustinute de Kremlin – dar ca el crede ca ar fi trebuit sa o faca la o scara mai mica.

El a condamnat apoi invazia Ucrainei si a spus ca cei care „au inceput agresiunea” nu ajung in rai.

„Am sa reiterez: Nu veti ajunge in rai. Veti sfarsi in iad. Si va fi iadul pe care voi insiva l-ati ales”, a spus Kurmoiarov in videoclip, adresandu-se aparent trupelor rusesti din tara.

„De acum inainte, pentru restul lumii, voi sunteti agresorii care si-au atacat vecinul pasnic si pe care il distrug”, a mai spus el. „Vecinul vostru nu v-a vrut acolo, el ar trebui sa isi decida soarta in mod independent”.

Nu este clar ce pedeapsa risca Kurmoiarov. Dar Kremlinul a adoptat o lege in martie, dupa invazie, care impune o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru raspandirea intentionata de stiri „false” despre armata rusa.

De la invadarea Ucrainei de catre Rusia, la 24 februarie, aproximativ 15.450 de persoane au fost retinute in legatura cu actiunile anti-razboi, potrivit grupului rus pentru drepturile omului OVD-Info.

Mai multe persoane din Rusia s-au pronuntat impotriva razboiului, in ciuda represiunii opozitiei de catre Kremlin.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Cei trei criminali de la Hotel Belmont, eliberati din arestul preventiv. Curtea de Apel Ploiesti a decis sa ii trimita in arest la domiciliu

Cei trei barbati inculpati in cazul omorului care a avut loc in februarie la un…

42 de minute ago

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

3 ore ago

Reportaj Recorder, mici si bere de la PSD in Buzau: „Fericirea are chipul tau” – Video

Un nou reportaj Recorder, legat de o vizita electorala a lui Marcel Ciolacu in judetul…

2 ore ago

Berlin: Protestele de la fabrica Tesla se incheie cu arestari si dosare penale. 27 de politisti au fost raniti

Politia din Brandenburg spune ca a retinut 23 de activisti si a depus 76 de…

2 ore ago